България може да свържи енергийната си мрежа с централноевропейските страни

Унгария покани България да се включи в проекта за свързване на енергийната мрежа на централноевропейските страни.

Президентът на Унгария Янош Адер каза на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Будапеща, че свързването на енергийните мрежи на Унгария със Словакия, Чехия и Полша би могло да се продължи на югоизток с включването на България.

Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни приема поканата за сътрудничество в разширяването на енергийната мрежа към България и Румъния, съобщи БТА.

Росен Плевнелиев коментира, че двете страни в миналото са платили немалка цена на монополно господстващи компании и заяви, че мерките за диверсификация са стратегически приоритет за него като президент.

Плевнелиев отбеляза, че България вече извършва дейности по планиране на газов интерконектор към Сърбия и изгражда газова връзка към Румъния. България и Унгария заявиха подкрепата си за реализирането на проектите НАБУКО и "Южен поток".

Президентът Плевнелиев посочи, че България подкрепя усилията на ЕС за пазарна либерализация в енергетиката, но допълни, че страната ни се е забавила с въвеждането на третия либерализационен пакет като това е една от причините да има проблеми с високите цени на тока и парното.

"България в момента пише своето домашно за диверсификация", каза Плевнелиев и допълни ,че се подготвя пакет от законови промени, които ще влязат до два месеца в следващото 42-ро Народно събрание.

Президентите Плевнелиев и Адер са обсъдили също сътрудничеството по Дунавската стратегия, продължаване на велоалеята по поречието на Дунав до България, подобряване на навигацията по реката и поддържането на качеството на водата на възможно най-високо ниво.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?