България може да участва в доставките на ирански газ за Европа

Иран и България са провели начални разговори за сътрудничество при износа на ирански природен газ, съобщи иранският заместник-министър на външните работи по европейските и американските въпроси Маджид Тахт Раванчи, който е на посещение в България.

Раванчи обобщи, че въпросът за доставката на ирански газ за Европа отдавна стои на дневен ред, но дълги години е имало пречки.

"Надяваме се споразумението от Женева да доведе до тяхното отпадане", каза той.

Раванчи отбеляза, че България се намира на пътя на потенциалните трасета за доставка на ирански газ за Европа и може да играе важна роля в този процес.

Иранският газ бе разглеждан от участниците в замразения в момента проект за строеж на газопровода "Набуко" като възможност за запълване на част от капацитета на тръбата, която разчиташе основно на азерки газ от Каспийско море, но операторът на тамошното находище "Шах Дениз ІІ" предпочете да транспортира суровината си през Трансадриатическия газопровод. Така от "Набуко" обявиха, че ще търсят други алтернативи за транзитиране на газ до Австрия, сред които се сочеха разработваните в региона на Черно море газови находища от основния акционер в проекта – австрийската ОМV.

"Иран ще изпълни своите ангажименти по временното споразумение с групата 5 плюс 1 (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) за ядрената му програма. То е изгодно и за двете страни в преговорите. Показахме и ще продължим да показваме нашите добри намерения", заяви Раванчи.

В същото време Раванчи подчерта, че Шесторката също трябва да изпълнява своите ангажименти и да показва добри намерения, за да бъде повишено взаимното доверие. През следващите 6 месеца трябва бъде направена първата стъпка от този процес и да бъдат договорени параметрите на окончателното споразумение.

Раванчи призна, че иранският народ не изпитва доверие към Запада след дългите години на напрежение. Той определи международните санкции срещу Иран като несправедливи и призова за пълното им отменяне.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?