България може да увеличи военното си участие в Афганистан

Военният министър Николай Младенов съобщи в сряда, че е възможно България да увеличи присъствието си Афганистан, но кога, с колко и по какъв начин зависи на първо място от финансовите възможности.

В момента България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с близо 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града.

Според Николай Младенов участието на България в мисии към момента е "разумното" и, ако има някакво увеличение в една мисия, то трябва да стане за сметка на съкращения на друго място.

Към момента има опция за изтегляне от Босна и Херцеговина, но едва след решение на високо ниво в ЕС за преосмисляне и съкращаване на операцията.

Номинираният от президента Барак Обама за посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик съобщи преди седмица, че се обсъжда възможността България да допринесе с още войници в Афганистан.

Младенов припомни пред Нова телевизия, че преди време България е поела ангажимента да изпрати в Афганистан военнополева болница, но в момента страната не може да си позволи да плаща за издръжката ѝ.

Изпращането на военнополевата болница бе лансирано от президента Георги Първанов по време на срещата на върха на НАТО в Страсбург през април тази година.

"Тази военнополева болница е разработена, сертифицирана. Това е важно, нужно за съюзниците ни в НАТО, за цялата операция е нужно, само че никой не си е направил труда да провери колко струва", посочи Младенов.

Младенов коментира още, че участието на БА в мисии зад граница е изключително важно, защото така се постига съвместимост със съюзниците ни от НАТО, а не

когато "седим и пишем научни трудове и гледаме статиите във вестниците".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?