България може да загуби двама евродепутати заради намаляване на населението

България може да загуби двама евродепутати заради намаляване на населението

Няколко страни от Европейския съюз се очаква да претърпят драстично намаляване на броя на евродепутатите си, докато други, сред които Франция, Великобритания, Италия и Испания, ще увеличат представителите си в Европейския парламент заради нарастване на населението им, съобщи европейското издание "Юрактив".

Според предложение на водещ член на ЕП броят на евродепутатите на България, Унгария, Чехия и Литва ще намалее значително.

Британският либерал Андрю Дъф прави прогнозата въз основа на Лисабонския договор, който дава на ЕП правото да представя пред Европейския съвет предложения за бъдещия си състав.

Според Дъф очакваното присъединяване на Хърватия към ЕС през юли 2013 г. също ще съдейства за промените. През 2011 г. беше направено преброяване на населението в 27-те страни от общността. То показа, че най-драстично е намаляло населението в България, в която сега живеят 7 351 633 души, с 582 000 по-малко, отколкото преди 10 години.

Съгласно предложението на Дъф България, която в момента има 18 евродепутати, ще остане с 2 по-малко след европейските избори през 2014 г. и с 4 по-малко след изборите през 2019 и 2024 г.

Но според предвижданията на Дъф източноевропейските страни не са единствените, които са на път да загубят евродепутати.

Очаква се Холандия, Гърция, Белгия, Португалия, Швеция, Австрия, Дания, Финландия и Ирландия също да претърпят намаляване на броя на представителите си в ЕП.

За разлика от тях Франция, която има най-голям прираст на населението в ЕС, ще увеличи евродепутатите си от 74 в момента на 79 през 2014 г. и 83 през 2019 г.

Германия е специален случай. Най-голямата страна в ЕС сега има 99 евродепутати и в бъдеще ще има 96 - това е максималният брой, който една държава може да има съгласно Лисабонския договор, отбелязва "Юрактив".

Споделяне

Още от Европа