България може да загуби още 22 млн. лв. по програма "Рибарство"

Европейската комисия вече ни отписа 26 млн. лв. при бюджет от 200 млн. лв.

България може да загуби още 22 млн. лв. по програма "Рибарство"

България може да загуби още 22 млн. лв. по оперативна програма "Рибарство", която се финансира от европейските фондове. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова пред БНТ.

До момента по програмата вече бяха загубени 26 млн. лв. като бюджетът ѝ е 200 млн. лв. От тях са договорени 87% от средствата, а са изплатени едва 32%.

В момента Министерството на земеделието води преговори с Европейската комисия за удължаване срока на изпълнение на проектите на малките рибарски групи поне с още 5 месеца, като целта е крайният срок да се измести до май 2014.

"Няма унификация на поднормативната уредба, има много подписани договори, които все още не са започнали, защото са подписани и са прилагани в правила, които са с определени неясноти. Бенефициентите нямат сигурност при своята заявка за кредитиране", коментира зам.-министър Валентина Маринова. Тя посочи, че кредитните досиета на малките рибари са къси, банките не ги приемат като надеждни клиенти.

"Твърде е възможно около 22 млн. лв. да бъде загубата, имайки предвид, че част от прилаганите поднормативни актове за изработване на програмата са в етап на тежести и невъзможност на бенефициентите да бъдат така удовлетворени и с по-голяма сигурност при изпълнение на тяхните проекти", заяви Маринова.

По думите ѝ предстои промяна на наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката "Развитие на рибарските области", която създава трудности на потенциалните ползватели на средствата.

Зам.министърът на земеделието обеща сроковете от подаването и разглеждането на проектите да бъдат намалени двойно и да станат 30 дни.

Продължават и анализите по новата програма "Рибарство" за периода 2014 - 2020. България настоява средствата за новия програмен период да не зависят от показаните резултати досега.

Споделяне

Още от Бизнес