България може да закупи изтребители Ф-16 втора ръка

България отново обмисля да закупи употребявани изтребители Ф-16, съобщи интернет изданието "F-16.net".

Въпросът е бил обсъден по време на среща на българския министър на отбраната Аню Ангелов със секретаря на Военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донли.

Изданието припомня, че преди четири години българското правителство също е проучвало възможността да закупи изтребители втора употреба от САЩ.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че следващата година ще бъде обявен конкурса за закупуването на многоцелеви изтребител. Все още не е ясно обаче дали в заданието на конкурса ще бъде заявено желание за придобиването на нов изтребител или втора ръка, каквито са F-16. Началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви обаче, че България трябва да закупи нови многоцелеви изтребители, а не "втора ръка" независимо от големите разходи.

Не е ясно и колко изтребители ще закупи страната ни.

България може да избира сред френските "Рафал", шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС и други. Наскоро шведите обявиха, че предлагат изтребители JAS-39C/D Gripen за България на същата цена като втора ръка изтребители F-16.

В момента авиацията ни разчита на руските изтребители МиГ 29, чийто летателен ресурс бе удължен след ремонт, изпълнен от руската корпорация РСК-МиГ.

Споделяне

Още от България