В последния момент и въпреки обещанието на Кунева

”България на гражданите” и СДС саботират утрешния конгрес на Реформаторите

Останалите партии се готвят да проведат форума

Лидерите на Реформаторския блок, сн. БГНЕС

Часове преди планирания за неделя конгрес на Реформаторския блок Движение ”България на гражданите” (ДБГ) на Меглена Кунева и СДС поискаха той да бъде отложен за 10 ноември. Въпреки това останалите партии в коалицията се готвят да проведат форума.

В декларация на СДС и ДБГ се посочва, че конгресът е на практика само за избор на председател на блока и "ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота”.

”В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока. СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ”, се посочва в декларацията.

Двете партии посочват, че ”безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори”, но призовават ”всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната”.

Само няколко часа по-рано лидерът на Движение ”България на гражданите” Меглена Кунева заяви, че за хората в партията ѝ не е убедително изборът на лидер на Реформаторския блок да се състои преди изборите, но въпреки това ще присъстват на утрешния конгрес. Според хора от блока обаче медийната изява от Кунева е блъф, тъй като през последните дни от партията на Кунева са подготвяли бойкота на форума.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е кандидат за председател на Реформаторски блок,  отказа официален коментар. По неофициална информация останалите три партии в коалиция – ДСБ, БЗНС и Народна партия ”Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов възнамеряват да проведат конгреса си утре. Все пак има и минимална възможност той да не се проведе.

Според приетите предварително документи за провеждането на форума е необходимо присъствието на 50% от делегатите плюс 1.

Трите партии смятат, че могат да осигурят необходимото присъствие. Според източници на Меdiapool възможните сценарии на развитие, ако конгресът се проведе, са два.

Първият е партията на Кунева и СДС да го обявят за нелегитимен, а оттам и да оспорват евентуалния избор на Радан Кънев за председател. Така блокът ще се яви силно разединен на изборите, но привържениците на Кънев не смятат, че е възможно ДБГ и СДС да напуснат коалицията преди вота.

Другият вариант е въобще да не се стигне до избор на председател, но конгресът все пак да се проведе.

Все пак има и вариант конгресът да не се проведе, въпреки че в ДСБ смятат, че по този начин СДС и ДБГ дефакто ще направят невъзможно и по-нататъшното избиране на Кънев за председател.

Според други източници на Меdiapool пък е възможно СДС и ДБГ да блъфират с декларацията и да участват в работата на конгреса. Искането им за отлагането му обаче трябвало да разколебае част от делегатите. Според неофициална информация хората на двете партии от провинцията вече имали организиран транспорт за столицата.

По информация на Мediapool двете партии още в началото на седмицата бяха с нагласата да саботират форума. СДС и ДБГ са изчислили, че е много вероятно Радан Кънев да получи необходимите гласове за да бъде избран за председател вместо конкурента му Божидар Лукарски.

Според предварителните очаквания разликата между двамата е само няколко гласа. Според предварителните правила за провеждане на конгреса, ДБГ би трябвало да получи 329 делегатски места, ДСБ - 318, СДС – 163, НПСД – 146 и БЗНС – 44.

В събота сутринта Кунева коментира пред Нова телевизия, че за членовете на партията ѝ не е убедително, че трябва точно сега преди изборите да се избира нов председател. 

”Ние сме културни, възпитани хора, дисциплинирани и ще се състои това събитие… Ние сме за обединение, за все по-близко сътрудничество между партиите, включително и през избиране на председател и то с далеч повече правомощия, отколкото се предвиждат според плановете за утрешното мероприятие, но въпросът е: сега ли да го направим или когато изборите минат, за да имаме повече информация как сме се представили, какво ще правим оттук нататък, въпросът за коалициите, за следващите стъпки пред Реформаторския блок”, посочи Кунева.

В началото на август всички формации в коалицията се съгласиха, че преди предсрочните избори трябва да се проведе първият конгрес на РБ, който да излъчи нов председател, но последната седмица се появиха усилени слухове, че може въобще да не се проведе, заради бойкот от страна на ДБГ и СДС.

Така двете партии биха саботирали евентуалния избор на лидера на ДСБ Радан Кънев за председател на блока. При този сценарий обаче СДС биха провалили и възможността техният лидер Божидар Лукарски да оглави РБ, тъй като той също е номиниран.

По информация на Mediapool партията на Кунева, която играе заедно с Лукарски, е притеснена от настроенията в Гражданския съвет на Реформаторския блок, тъй като много от представителите му открито заявиха подкрепата си за Радан Кънев. Това стана след като преди месец Кънев подаде оставка от поста си говорител на Блока заради това, че единството на коалицията е силно разколебано, че не може да формира обща политика и че различни представители на РБ се договорят поединично и тайно с ГЕРБ.

Оттогава РБ няма говорител, а партиите се съгласиха, че трябва да изберат единен лидер като стъпка към преодоляване на вътрешната конкуренция и недоверие.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Какво очаквате да свърши служебното правителство?