"България на гражданите" обеща реформи на полицията, съда и улесняване на референдумите

Даниел Вълчев: Хората без образование без право да гласуват

Меглена Кунева

Намаляване на депутатите, основна реформа на Висшия съдебен съвет, улесняване на процедурите за свикване на референдуми, намаляване на администрацията в МВР и засилване на местното самоуправление, са сред основните намерения в управленската програма на "Движение България на гражданите". Тя бе представена в четвъртък в столичния хотел "Шератон".

На хартия предложенията на партията звучат реформаторски, но без да претендират за оригиналност, защото се дебатират в публичното пространство от години. Специално идеите за реформа в МВР и съдебната система са присъствали в множество доклади на водещите "ресорни" неправителствени организации

В звезда по време на представянето на програмата обаче се превърна бившият министър на образование Даниел Вълчев с изказването си, че хората без образование не трябва да имат право да гласуват. С уточнението, че изказва личното си мнение, Вълчев защити с този аргумент една от основните идеи на партията – да се въведе първо машинно гласуване, а след това и електронно.

"Единственото сериозно възражение срещу това е, че някои от гражданите поради ниска грамотност няма да могат да изразят вота си. И тук искам да кажа нещо, което е чисто мое мнение - може би не трябва и да изразяват вота си. В България образованието е не само безплатно до определена възраст, то е задължително до 16-годишна възраст. Следователно аргументът, че някой не може да чете през 21 век, за нас не е аргумент", каза Вълчев, който е член на ръководството на "България на гражданите".

Необичайната програма

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви програмата на партията си за необичайна, защото ясно формулира проблемите пред държавата и дава рецептата за тяхното решаване.

"Тази програма не е за всичко, тя е за тези неща, за които имаме конкретни предложения и можем да разрешим тези проблеми. Ако всичко е приоритет, то тогава нищо не е приоритет. Това е носещата конструкция, на която ще стъпи политическата програма на "България на гражданите" и ще донесе успех на България", каза Кунева и предизвика бурните аплодисменти на съпартийците си.

Програмата идейно е разделена на три теми, кръстени така: "България на гражданите", "България на растежа", "България на бъдещето".

"България на гражданите"

Силното гражданско общество изисква "малка", добре организирана и отговорна пред гражданите държава, каза Даниел Вълчев, който представи първата част от програмата.

Партията ще работи за по-лесно свикване на референдуми, увеличаване на ефекта от тях, както и за ефективно гражданско участие в държавните регулаторни органи. Последната точка присъства в политическото говорене на почти всички партии заради протестите в страната.

"България на гражданите" се ангажира още с лобиране за промени в конституцията, които да доведат до намаляване на броя на депутатите и премахване на заместник-министрите. Всичко това за създаване на "малка" държава, в която основните действащи лица носят по-голяма лична отговорност.

"Идеята не е така да се пестят пари. България не е опряла до 100 или 120 (депутатски) заплати", каза Вълчев. Партията предлага и въвеждане на индивидуални конституционни жалби, които трябва да позволят правото на всеки да сезира Конституционния съд. Сега институцията е недостъпна за гражданите.

В сферата на съдебната система "Движение на гражданите" заяви намерение да раздели Висшия съдебен съвет на две отделни части – за съдии и за прокурори. Освен това се предлага написването на ясни критерии за кариерното развитие на магистратите, основано на обективна оценка на професионализма им, както и въвеждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността.

По отношение на МВР "Движение на гражданите" заявяват, че ще увеличат полицейските персонал в министерството за сметка на неговата обща администрацията. Партията предлага да се въведат детектори на лъжата при назначаване на висшите кадри в МВР и спецслужбите.

"България на растежа"

Предложенията в икономиката бяха представени от бившия кмет на Плевен и бивш член на СДС Найден Зеленогорски. Партията смята да запази валутния борд и плоския данък, както и да се пази строга финансова дисциплина. Партията предлага здравно-осигурените сами да изберат къде да внесат поне 2% от осигурителния си доход. За приоритет бе обявено изграждането на магистрала "Хемус".

По отношение на железопътния транспорт в партията на Кунева си представят високоскоростни влакове, системи за резервации и интернет услуги.

Предложените мерки за стимулиране на земеделието включват безвъзмездна експертна държавна помощ за малки производители, безвъзмездно предоставяне на земя на семейства до 39-годишна възраст и програма за развитие на поливното земеделие.

По подобие на ГЕРБ, "България на гражданите" ще работят за построяването на газопровода "Южен поток", продължаване на работата на АЕЦ "Козлодуй", както и за саниране на панелните жилища.

България на бъдещето

Третият стълб на програмата бе представена от бившия член на ДСБ и бивш кмет на столичния район "Лозенец" Прошко Прошков. Той говори дълго за реформата в здравеопазването. Прошков посочи необходимостта от осигуряване на лечение на всички социално значими заболявания до определена месечна стойност, тъй като със сегашното здравеопазване онкоболните са практически обречени от държавата на смърт.

Партията щяла да направи така, че линейките да идват до 30 минути след повикване. "Ако на някого това се струва дълго, значи никога не е викал Бърза помощ", уточни Прошков.

Друго предложение на "България на гражданите" е увеличаването на субсидията за образование с 500 млн. лв. годишно, както и сливането на фонд "Научни изследвания" с Иновационния фонд. За родителите се предлага въвеждането на принципа "Парите следват детето", независимо дали то посещава държавна или частна детска градина. "България на гражданите" ще започнат 4-годишна програма, с която да осигурят спортни зали във всички училища в страната, се казва още в програмата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?