"България на гражданите" призовава за бойкот на ядрения референдум

Меглена Кунева

"България на гражданите" призовава за бойкот на референдума за ядрената енергетика.

Това заяви на пресконференция в понеделник лидерът на движението Меглена Кунева, предаде БТА.

Движението направи допитване на сайта си с няколко въпроса, свързани с референдума. Включили са се 6281 души, от които почти 70 процента от хората смятат, че този референдум е фалшив, заяви Ива Йорданова от партията. Повечето от участниците посочват, че приоритет в енергетиката трябва да е енергийната ефективност, а 33 процента са отговорили, че ако България има 10 милиарда лева свободни пари трябва да ги инвестира в образование и наука. На въпроса за какво трябва да се направи референдум, най-много - около една трета, са отговорили, че темата трябва да е ВНС и промяна в конституцията.

Меглена Кунева обясни, че бойкотират националното допитване за ядрената енергетика, защото е безсмислено. Не искаме първият референдум в демократичната ни история да е с етикет "фалшив", коментира тя.

Референдум се провежда, когато има разделение на позиции и мнения, а в случая разделението не е в обществото, а в главите на управляващите, които не искат да носят отговорност, посочи Кунева. Тя вижда договорка между БСП и ГЕРБ. Отказваме да участваме в този фалш, в тази безсмислена дискусия, чиято цел е да отвлече вниманието от фалитите на фирми, от безработицата, от това, че беше прерязана лентичката на най-големия град - града на безработните, декларира тя.

Даниел Вълчев допълни, че референдумът е ненужен и нечестен и в него реално се съдържат два въпроса. Имам познати, които смятат, че трябва да се развива ядрената енергетика, но без да се изгражда ядрена централа, даде пример той. Според него по същество допитването е покана за българите да подпишат
един празен лист.

Споделяне

Още по темата

Още от България