България на опашката по усвояване на евросредствата през 2011 г.

Въпреки твърденията на премиера Борисов, че усвояваме пет пъти повече европейски пари в сравнение с тройната коалиция, България вече е на опашката по оползотворяването на средствата през 2011 г.

София заема предпоследното 26-о място по оползотворяване на средствата от Европейския социален фонд, като зад нас е само Румъния. С една позиция напред е България по-отношение на усвояване на средствата от Европейския регионален фонд и Кохезионния фонд, където след нас освен Румъния е и Италия.

 

Това показва справка за страните членки, предоставена от Европейската комисия на бюджетната комисия на Европейския парламент и разпространена от евродепутата от БСП Ивайло Калфин.

 

Изпълнението на графиците по политиката за сближаване към 1 януари 2012 г. показва влошаване на позициите на България спрямо предходната година, показва още справката.

 

От Европейския социален фонд, чрез който се финансират програми за заетост и подобряване на условията на труд, България е получила 20% от полагаемите ѝ се 1.19 млрд. евро за периода 2007 - 2013 г. За сравнение средното изпълнение в ЕС е 56%. Първенец е Латвия със 63.6%, а последна е Румъния с 18.7%.

 

Справката за усвояването на средствата от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие подрежда България на 25-о място с усвоени 24.31%, докато средното изпълнение в ЕС е 25.9%.

 

Зад нас са само Италия с 19.25% и Румъния – с 16%. Лидер е Литва, която е получила вече 48.1% от парите си.

 

Със средства от Европейския регионален фонд и Кохеазионния фонд, чийто размер за България е 5.49 млрд. евро, се финансират проекти в помощ на дребния и среден бизнес, за изграждане на инфраструктура, за транспорт и околната среда.

 

“Очевидно е, че това са възможностите на това правителство. След три години закани за успехи с европейските фондове, със съжаление установяваме, че сме преминали трайно от средните позиции, към опашката. Вече започнахме да обсъждаме следващата бюджетна рамка и се поставя въпросът, че слабото усвояване от предишната ще е силен аргумент за намаляване на сегашните програми”, коментира Ивайло Калфин, който е зам.-председател на Комисията по бюджети в ЕС.

 

Той припомни, че разликата с отчетените от правителство значително по-добри резултати идва от факта, че Европейската комисия признава за усвоени само фактически получените средства, т.е. тези, които са декларирани от правителството, били са проверени от нея и възстановени на България, докато София обявява като такива договорените суми, авансовите плащания, които са под условие, както и парите, разплатени за сметка на националния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес