България най-често дава гражданство на руснаци

В останалите европейски държави това се отнася за мароканци, албанци и индийци

България най-често дава гражданство на руснаци

През 2016 г. Европейският съюз е дал гражданство на почти един милион души, най-много на мароканци, следвани от албанци, индийци, пакистанци и турци, сочат данните на Евростат, обявени в понеделник. Тази общоевропейска тенденция обаче не се отнася за България, в която близо една трета от предоставяните граждански права са дадени на руснаци, украинци и турци. Изследването сочи още, че след Брекзит повече от два път са нараснали британците, които са получили друго гражданство в страни от Евросъюза.

Според изнесените данни България е предоставила през 2016 г. гражданство на 1626 души, което е с 28 процента повече спрямо 2015 г. От тях 30 процента са били руснаци, 17.1 на сто – украинци, и близо 9  процента – турци.

Сред другите държави в ЕС, където делът на руснаците, взели гражданство, е голям, са Малка – с 33 на сто, Литва – 32.4%, Кипър – 24.8 на сто, Финландия – 21.6%, и Естония – 13.7%.

В ЕС гражданство през 2016 г. са получили общо 994 800 чужденци. От над 100 хиляди мароканци, получили европейско гражданство, близо 90 на сто са придобили статут от Испания, Италия и Франция. Почти всички албанци (97 на сто) с европейски паспорти са получили документите си от Гърция и Италия. Индийци и пакистанци са с най-голям дял сред натурализираните от Великобритания.

В Германия турците остават водещи сред поличилите местно гражданство – 14.4 насто ,с ледвани от поляците – 5.9 процента, и руснаците – 4.4%.

Сред гражданите на държава от ЕС, получили паспорт от друга страна в общността, на челни места са поляците и румънците. За 2016 г. от близо 60 хиляди румънци с нови паспорти близо половината са получили гражданство от Италия. Сред поляците, сменили паспортите си (19 800), не се откроява ясно предпочитание към гражданство от определена друга държава от ЕС.

От всички, придобили гражданство в държава от ЕС, една трета (32.5 на сто) са с произход от страна от общността, 29.6 на сто произхождат от държава от Африка, 20.9 - от Азия, а 15.2 на сто - от Америка, сочат данните.

Броят на британците, които са станали граждани на друга страна от ЕС, е нараснал повече от двойно през 2016 г. в сравнение с предишната след решението на Великобритания да напусне евросъюза, сочат още данните на Евростат.

Великобритания трябва да напусне ЕС през март 2019 г. Както Брюксел, така и Лондон обещават да защитят правата на чуждестранните граждани, но Брекзитът породи несигурност за живеещите в други страни от ЕС около един милион британци.

През 2016 г. 6555 британци са взели гражданство от друга страна на ЕС. Това е нарастване със 165 процента спрямо 2015 г., когато този брой е бил 2478 души.

Гражданите на ЕС могат да запазят първоначалния си паспорт, ако кандидатстват за друго гражданство в рамките на 28-членния съюз.

Споделяне

Още от България