България най-после стъпва пълноценно на световната арт-сцена във Венеция

Открива се българският павилион на 58-то венецианско Биенале за изкуство

Сградата, в която е разположен Българският павилион на 58-то Биенале във Венеция

След почти 30-годишни спорове, усилия и борба, водена от художници, критици, куратори, почитатели и публика, България най-после стъпва пълноценно на най-престижната световна сцена на съвременното изкуство, каквато представлява Биеналето във Венеция. Там, където отдавна присъстват далеч по-малки страни от нашата, включително всички наши съседи.

Всъщност, това чакане продължи доста по-дълго от "битката" за членство на България в НАТО и Европейския съюз. За разлика от нея обаче, в случая забавянето се дължи изцяло на вътрешни причини, на бездействие и съпротива.

В сряда вечер във Венеция, в построеното през 17-ти век Палацо Джустиниан Лолин, официално ще бъде открит Българският павилион на 58-то издание на Биеналето и ще бъде представена изложбата “Как живеем” на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, с куратор Вера Млечевска. Организатор на Българския павилион е Министерството на културата, а продуцент е Националната галерия, с комисар Яра Бубнова и директор на Павилиона Катя Ангелова. Изложбата ще може да бъде разгледана от широката публика между 11 май и 24 ноември.

Венецианското биенале е най-старият (първото му издание е през 1895 година) и най-престижен форум за съвременно изкуство, основан на национален принцип – държавите чрез своите културни институции организират и финансират националното участие. Разбира се, в рамките на Венецианското биенале има и голяма изложба на изцяло индивидуален принцип - кураторът на съответното издание задава темата и отправя индивидуални покани към художници за участие в нея. Така, с лична покана в тези изложби няколко пъти участва българският художник Недко Солаков.

Националното участие на България като държава във Венеция досега през последните 30 години е нередовно, епизодично и не покрива в пълна степен изискванията на самото Биенале, свързани с финансиране, организация, регламенти и процедури. През 1999 г. България участва чрез Недко Солаков (с куратор Яра Бубнова), за което Министерството на културата провежда конкурс, но държавата не отпуска пари. През 2007 г. България е представена от Правдолюб Иванов, Иван Мудов и Стефан Николаев с куратор Весела Ножарова в пространство, отпуснато от ЮНЕСКО, и отново без държавно финансиране (финансирането идва от колекционера на българско изкуство Хуго Вутен). През 2011 г. художниците Павел Койчев, Греди Асса и Хубен Черкелов представят България, но отново без държавно финансиране и ясна процедура.

Така, в известен смисъл, сегашното българско национално участие във венецианското Биенале е първо и уникално. Защото отговаря в пълна степен на изискванията за държавен ангажимент и прозрачност на процедурите. Основава се на предварително разработен и приет статут и регламент, организирано е по решение на Министерския съвет и с одобрено от него финансиране, участниците са определени чрез проведен от Министерството на културата отворен национален конкурс.

Победилият в този конкурс проект “Как живеем” е визуален диалог между произведения на Лазар Лютаков и Рада Букова, който съпоставя представата за вековните традиции на занаятите и масовата индустриална продукция на еднотипни и достъпни изделя, които обсебват съвременната жизнена среда.

Създаден специално за пространството на Палацо Джустиниан Лолин, той залага върху смислова и визуална опозиция с архитектурно-историческия контекст на сградата и самата Венеция.

Рада Букова (1973) е родена в София и живее в Париж и в София. Завършила е Националната художествена академия в София и Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts в Париж. Работите ѝ включват скулптура, обекти, инсталация, видео, звук, пърформънс и изследват останките от идеологическите, икономическите и социалните промени. Сред самостоятелните ѝ изложби са "Каква енергия влагаме, за да трансформираме нещата, с нескрито удоволствие“ в Галерия Сариев в Пловдив (2018); Алис Джордж в галерия One Night Stand, София, 2017; Започва нова победа, галерия Futura в Прага (2013); Аз и едно германче, галерия Patricia Dorfmann в Париж (2011).

Лазар Лютаков (1977) е роден в Шабла, живее и работи във Виена и в Шабла. Учил е НХА в София и е завършил Academy of Fine Arts in Vienna през 2005 г. Негови произведения са показвани в рамките на 6th Moscow Biennale (специален проект, 2015); Vienna Biennale MAK, Виена (2015); 1st Triennial Linz, Австрия (2010); Product - Фестивал на съвременното изкуство Варна (2008) и фестивал Sofia Underground (2007). Лазар Лютаков има реализирани произведения в публичното пространство на град Тюрниц, Австрия (2017) и в Пазарджик (2016). Неговият проект “Мазето на Баба Васа”, в който са осъществени изложби и концерти на десетки български и чужди автори, се развива от 2002 г. в Шабла.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество