България направи ясен политически обрат надясно

България направи ясен политически обрат надясно

Дясноцентристката партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов спечели бляскава и смазваща победа на парламентарните избори в неделя, отбелязва в репортаж от София агенция Франс прес, цитирана от БТА.

АФП насочва вниманието си върху обещанието на Бойко Борисов за възможно най-бързо съставяне на правителство в този най-труден период за България - най-бедната страна членка на ЕС, която също е засегната от икономическата криза.

Франс прес припомня обещанието на Борисов да се бори с корупцията, като дойде на власт, и цитира думите му, че "онези, които са крали, сега трябва да се страхуват". Агенцията определя поражението на социалистите на изборите като тежко и припомня, че подобно нещо вече се е случило и на вота за български депутати в ЕП в началото на юни. Франс прес допълва, че изборите бяха произведени под надзора на наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа, за да бъдат разкрити евентуални опити за подкупване на избиратели.

Консервативната опозиция в България нанесе огромно поражение на социалистическия премиер Сергей Станишев, отбелязва германската информационна агенция ДПА, която описва избирателната системата в България смесена и сложна.

На този вот Станишев плати висока цена заради неспособността си да се справи с корупцията и заради настоящия икономически спад. Това се случи малко повече от две години след като Станишев отведе България в ЕС. Оттогава обаче злоупотреби със средствата от европейските фондове, извършени в България, накараха Брюксел да замрази 1 милиард долара помощи за тази страна миналата година. Изборите в неделя бяха използвани от някои хора, обвинявани във финансови злоупотреби, да излязат от ареста, за да се борят за място в парламента, припомня ДПА.

Агенцията допълва, че само преди повече от две години много българи с еуфория брояха дните, оставащи до влизането им в ЕС. После те бързо се сблъскаха с действителността да са най-бедната страна в 27-членния блок, със средна заплата от 300 долара и с още по-малките си пенсии. Още преди да са обявени официалните резултати от вота, едно е ясно - България направи ясен политически обрат надясно и избегна политическия застой, който щеше да излезе скъпо на българската икономика и който беше прогнозиран от някои анализатори, допълва ДПА.

ДПА, а също и агенция Асошиейтед пред, припомнят, че парламентарните избори са били белязани от твърдения за купуването на гласове, практикувано широко сред най-бедните българи, главно ромите. АП допълва, че в събота, ден преди вота, са били разследвани 50 случая за купуване на гласове.

В репортаж от София агенция АП отбелязва, че загубилият на вчерашните избори български премиер Сергей Станишев е определил поражението на БСП като сериозно и е поздравил опозицията за победата ѝ. Агенцията припомня, че репутацията на кабинета на Станишев пострада от скандалите за корупция, в които беше замесен.

Агенция Ройтерс предлага биографична справка за Бойко Борисов, в която отбелязва, че лидерът на ГЕРБ е известен с прякора си Батман заради пламенния си стремеж към действие.

Спечелилата вота ГЕРБ обеща, че още днес започва разговори за съставяне на коалиционен кабинет. Това повишава изгледите за реформи в страната членка на ЕС, които ще ѝ позволят да се бори с корупцията и рецесията, пише още Ройтерс.

ГЕРБ спечели вота в неделя на базата на обещание да се справи с дълбоко вкоренената престъпност в България, която накара ЕС миналата година да ореже помощите за нея. Партията спечели и като извлече полза от гнева на гласоподавателите от неспособността на оглавяваното от социалистите правителство да се справи с корупцията и с икономическите проблеми на страната. Според наблюдатели оглавявано сега от ГЕРБ правителство вероятно ще започне разговори с Международния валутен фонд и ще намали правителствените разходи в опит да оздрави тежко пострадалата от глобалната икономическа криза българска икономика.

Ройтерс допълва, че ГЕРБ се е справила на вота много по-добре от очакваното, като е спечелила с около 10 процента повече от прогнозираните гласове. Така отпадат опасенията, че едни проточващи се във времето разговори за съставяне на коалиционно правителство могат да навредят на плановете за реформи в страната. Според някои анализатори програмата на Борисов се нуждае да бъде подплатена от конкретни политически планове, но те признават, че Борисов има политическата воля за промяна, която липсваше на предходното правителство, добавя агенцията.

Изборите се състояха във важен момент за българската икономика, когато след 12-годишен растеж България се озова в рецесия и безработицата се увеличи, пише още Ройтерс.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?