България направила квантов скок в безопасността на храните

Агенцията подхваща и витамините, кухните в ресторанти и хотели са основната й цел през 2012 г.

Преди време Найденов се похвали, че като отиде в магазина, цените падат, сн. БГНЕС

България е направила квантов скок по отношение на безопасността на храните си, отчете Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която в понеделник официално отбеляза една година работа. Той допълни, че подобна била и оценката на Европейската комисия, а агроминистърът Мирослав Найденов се похвали, че еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош дава БАБХ за пример на останалите му колеги.

Ние ядем и ежедневно слагаме на трапезата си все по-качествени храни, отбеляза Найденов. "Ежедневно служителите на БАБХ доказват, че е трябвало тя да бъде създадена. Убеден съм, че на терен те са най-добрите", допълни Найденов.

Така за само за дни в ресора на земеделския министър се открои второ постижение, след личното му признание, че шефът на "Напоителни системи" бил като Бил Гейтс – без диплома за висше образование.

С уговорката, че пристрастен към агенцията, не само защото е ветеринар, Найденов даде отлична оценка за работата на БАБХ, "защото не допуснаха разрастването на заболяването шап на територията на страната, а оттам и на територията на ЕС". Не бе допуснато и ешерихия коли, допълни Найденов и припомни и истерията с диоксиновата криза. По този начин БАБХ не е допуснала да се провали и туристическия сезон 2011 г. у нас, посочи той.

 

Найденов продължи със суперлативите за БАБХ, обяснявайки как след трагедията с наводненото село Бисер ветеринарите само за няколко дни успели да евакуират всички трупове и да изплатят обезщетения на собствениците. На добрата оценка на Брюксел дължим и безпрецедентното решение на двете най-големи ловни организации в света в България да се разположи световният референтен център за превенция и контрол на дивеча, посочи още агроминистърът.

 

Това, което не успя да се случи през последните 20 години, на практика ние го направихме за две, заключи той.

 

Войнов коментира, че доказателство за оценката за работата на БАБХ е броят на регистрираните предприятия, произвеждащи храни по утвърден стандарт - 95 за "Стара планина", 63 за "България", 19 за мляко по БДС и 5 за лютеницата.

 

На пресконференцията бяха представени и бъдещите действия на агенцията, като проверките в кухните на ресторант и хотели отново бяха посочени като приоритет през тази година.

 

"Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне", заяви Мирослав Найденов. Освен това ще се следят системите за контрол, дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.

 

Войнов обясни как в момента в много хотели, за да се плащат по ниски заплати на персонала в кухнята за готвачи се назначават хора, почти хванати от улицата, които нищо не знаят за приготвянето на храната, за качеството на продуктите и спазването на хигиенните норми.

 

Шефът на БАБХ посочи още, че се предвижда на детските градини да бъде позволено да пазаруват директно от производител, за да се постигат по-добри цени и качество.

 

"В детските градини, за които отговарят общинските кметове, досега те делегират бюджет на съответните детски заведения и разходът за храна е най-малък. Пречка се явява и Законът за обществените поръчки, тъй като се предпочита този, който даде най-ниска оферта. Искаме да бъдат променени нещата, и да могат детските градини директно да пазаруват от производител, съответно - храните да бъдат качествени, и където има стандарт - да бъдат по стандарт. Най-важното е подрастващото поколение, децата, и те трябва да растат с качествена и безопасна храна”, каза Войнов.

 

Найденов обясни, че ще се разшири периметърът на действие на агенцията по храните по отношение на така наречените витамини и добавки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?