България настоява за разхлабване на мерките за чума по свинете

България настоява за разхлабване на мерките за чума по свинете

България настоява за разхлабване на мерките, които се прилагат на ниво ЕС при установено огнище на Африканска чума на свинете. Основният замисъл е при огнище на болестта в индустриална ферма да се унишожават само болните и контактни животни в конкретния обор, а не и в останалите обори на територията на фермата, ако в тях няма болни животни. Това стана по време на неформална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на ЕС.

На нея земеделският министър Десислава Танева е призовала държавите членки да могат да прилагат частично метода "стемпинг аут".

"Това означава, когато се установи болно животно, то да бъде унищожавано заедно със животните, които са контактни с него само в обхвата на обора, на територията, на която е установено заболяването", уточни министър Десислава Танева.

Искането е да не се избиват и животните в обекти на една и съща фирма в други населени места. Досега това се случваше заради допускане, че може да са използвани едни и същи превозни средства за животните и от обекта с огнище на болестта, и в обекта със здрави животни.

Друго искане е ЕК да даде възможност чрез новия европейски Закон за здравеопазване на животните да се прилага т.нар. "дерогация и при заболяването АЧС.

"Стопанствата, които са с гарантирана биосигурност в инфектираната зона, да не попадат под общите рестрикции за забрана за движение на животни и стоки", коментира земеделският министър.

По време на срещата страната ни направи отново предложение Министър Танева изтъкна, че България има опит в борбата с АЧС повече от две години.

Тя припомни, че през изминалата 2019 г. е приет План за превенция, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в България за 2020 г.

"Той включва различни мерки за финансиране, както и нормативни и законодателни изменения в посока подкрепа на биосигурността на фермите", каза още Десислава Танева.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?