България натиска пак за по-евтин газ, Русия - за “Южен поток“

България натиска пак за по-евтин газ, Русия - за “Южен поток“
Нов кръг от преговори, в които България се опита да постигне ново поевтиняване на руския природен газ, а “Газпром“ - да придвижи проекта за изграждане на газопровода “Южен поток“, ще се състоят в петък. Тогава пристига в София председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер за разговори с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

С "Газпром" имаме две големи теми - едната е "Южен поток", а другата - договорите за доставка на газ, заяви пред журналисти в сряда министър Трайков.

По думите му посещението на Милер е продължение на диалога между двете страни. Трайков заяви, че по "Южен поток" се работи по изготвяне на пътна карта на проекта и в момента разговорите са на етап на съгласуване на заданието за предпроектното проучване.

Относно газовите доставки още през лятото темата за намаление на цените по действащите договори е останала отворена. Ще използваме случая и сега да говорим за това, каза Трайков.

Той коментира, че реалният ефект върху цената на газа от постигнатото през лятото намаление на цените по действащите договори и от включването на местния добив е около 13-14 процента, макар че намалението на номиналната цена на синьото гориво бе с 1 процент от 1 октомври 2010 година

Ако в цената не беше включен местният добив и ако не бяха постигнатите през лятото намаления на цените по действащите договори, щяхме да имаме 13 процента поскъпване на газа от октомври, каза Трайков.

Той допълни, че предстои подписване на допълнителното споразумение между НЕК и руската "Атомстройекспорт" за удължаване с половин година на срока за преговори по цената за изграждането на АЕЦ "Белене", каза още Трайков. Определянето на цена ще ни позволи да даваме и по-конкретни заявки на заинтересовани инвеститори, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес