България не бе избрана за член на важен орган на ООН

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) не успя да попълни всичките осемнадесет вакантни места в Икономическия и социален съвет /ИКОСОС/, предаде в петък БТА.

На първия тур бяха избрани 17 нови членове на съвета. Едно от двете места, предвидени за държавите от Източна Европа, остана незапълнено. Нито една от двете състезаващи се за него страни - България и Беларус - не успя да събере необходимото мнозинство от две трети от броя на присъстващите представители на страните членки.

Третата страна, която се състезаваше за двете свободни кресла, предоставени на региона - Румъния - беше избрана на първи тур с мнозинство от 139 гласа. В нито един от последвалите осем гласувания Общото събрание не успя да излъчи безспорен победител за второто място в ИКОСОС.

Поради изчерпване на пленарното време, заседанието беше закрито. Гласуването ще бъде възобновено във вторник, на 7 ноември.

Икономическият и социален съвет се смята за вторият по значимост орган на ООН след Съвета за сигурност. Той се състои от 54 членове, които се избират за тригодишен мандат с мнозинство от две трети при анонимен вот от Общото събрание.

Съветът представлява форум за дискутиране на социални и икономически проблеми и за формулиране на политически препоръки в тази област към страните членки на световната организация.

България беше член на ИКОСОС в периода 1999-2002 година.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?