България не блъфира в отношенията със Скопие, условията на подкрепата за ЕС са ясни

“В Северна Македония тече антибългарска кампания с много лъжи“, каза Захариева

България не блъфира в отношенията със Скопие, условията на подкрепата за ЕС са ясни

България не блъфира в отношенията със Скопие и ясно е посочила условията за подкрепата за присъединяването му към Европейския съюз (ЕС), каза външната министърка и вицепремиер Екатерина Захариева.

Отношенията между двете страни през последните месеци отново се изостриха, като този път темата на раздора бе македонският език и искането на България да се използва формулировката "официален език на Република Северна Македония". Политиците в Скопие пък са категорични, че няма да приемат никакъв дебат по идентичността на страната.

"В Северна Македония тече антибългарска кампания с много лъжи, никога не сме им отказвали правото на самоопределение", коментира Захариева пред бТВ.

Югозападната ни съседка е преди избори и Захариева, както и много наблюдатели, обясняват изострянето на риториката към София с тях.

По думите ѝ доста политици в Северна Македония си мислят, че с антибългарска вълна ще спечелят изборите. 

"Изборите отминават, но съседите остават. Никой не е спечелил от езика на омразата. Това е моят призив към нашите съседи", каза Захариева.

Тя посочи, че България няма да бъде спирачка на Македония по пътя към Европейския съюз. 

"Спирачка може да бъдат само те сами", добави тя.

Преди няколко седмици обаче правителството отново потвърди, че е готово да реагира по време на преговорния процес, ако не бъдат изчиствени спорните исторически въпроси и продължи езикът на омраза към София.

"България винаги е подкрепяла Скопие и условията за тази подкрепа винаги са били ясни. Какво значи, че блъфираме? Единодушно приета декларация на парламента. Всичко е ясно разписано", посочи Захариева.

През 2017 година бе подписан договорът за добросъседство между двете страни, а през октомври миналата година парламентът прие позиция за бъдещите отношения с ЕС.

Според Скопие обаче позицията излиза извън договора за добросъседство и дори му противоречи.

В документа София постави твърди условия за подкрепата за ЕС и някои български историци и политолози коментираха, че тази позиция ще стане "нова разделителна линия" между двете страни . 

Захариева каза, че България не приема блокирането на работата на общата комисия за изчистването на спорните въпроси в историята заради предстоящите избори.

Тези спорове никога не са спирали, но сега отново се изострят, особено след като проевропейското правителство на социалдемократа Зоран Заев подаде оставка, а другата голяма партия - проруската ВМРО – ДПМНЕ е срещу каквито и да е отстъпки към София и се очаква коренна промяна, ако поеме властта.

Комисията бе създадена съгласно Договора за добросъседство от 2017 година, но не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за личността на Гоце Делчев.

Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен. Македонските представители обаче поискаха комисията да си вземе почивка.

Очакванията са, че комисията изчаква формирането на следващото македонско управление, което не е ясно дали ще е готово на отстъпки към България.

Работата на комисията се очертава като най-ясния лакмус за волята в Северна Македония да бъдат решени спорните исторически въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?