България не е глобила нито една авиокомпания при 271 жалби

В периода 2007 – 2010 г. български и чужди граждани са подали в Министерство на транспорта 271 жалби за нарушаване на потребителските им права при пътуване със самолет, съобщи в четвъртък пред журналисти Меглена Кунева, говорител на европейския комисар по транспорта Сийм Калас. Въпреки че Гражданската въдухоплавателна администрация (ГВА) има право да глобява авиокомпаниите с до 1000 евро за пътник, подобна санкция никога не е налагана, каза Кунева. Тя уточни, че при 202 от спорните случаи се е намерило решение (компенсации и т.н.), удоволетворяващо пътника, неразрешени остават 70 случая.

Меглена Кунева каза още, че България е поискала тази година преходен период от 5 години за прилагането на евродирективата за железопътния транспорт, свързана със защита на правата на пътниците. Това означава, че в следващите 5 години железниците няма да поемат разходите за нощувка при авария с влака например. Качеството на железопътния транспорт у нас ще се подобри след либерализацията на пазара през 2014 г., както и ако се привлекат общините и частните компании към каузата, каза Кунева Тя каза, че имала предложение да снима Централна гара за брошура за европейския транспорт, но се отказала, защото мястото изглеждало "ужасно" и решила да снима летището.

Кунева каза още, че от личната си практика установила, че нито едно летище в Европа не спазва условието при закъснение или анулиран полет да предоставя писмена информация на пътниците какви са им правата – компенсации, поемане на разходите за нощувка и храна, пренасочване по друг маршрут и т.н. Тя посъветва присъстващите да изискват писмената справка, ако попаднат в такава ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?