България не е одобрила препоръките за движение из ЕС в пандемията

България не е одобрила препоръките за движение из ЕС в пандемията

България не е съгласна с препоръките на Европейската комисия относно това как да бъде ограничавано свободното движение в рамките на Евросъюза, потвърдиха от МВнР пред в. "Сега".

Неодобрението за приетите препоръки към страните членки е причината България да гласува с "въздържал се" на 13 октомври, при приемането на решението на Съвета на ЕС по препоръката на Еврокомисията за координиран подход при ограничаване свободното движение в ЕС в отговор на пандемията от коронавируса. Според испанската агенция Europa Press, с "въздържал се" са гласували също Австрия, Кипър, Малта и Люксембург. Така препоръките, които не са задължителни за страните-членки, са приети с 22 гласа "за", а не с всички 27.

МВнР уточни пред "Сега" днес: "На 9 октомври 2020 г. България гласува с "въздържал се" по отношение на Препоръката на Съвета относно координиран подход за ограничаване на свободното движение в отговор на пандемията от COVID – 19, тъй като смята, че част от текстовете ѝ са неясни и биха могли да доведат до затруднения при приложението на акта от страна на държавите членки. Страната ни е на мнение, че предложението тестването да бъде предпочитана мярка пред поставянето под карантина не изпълнява целите за ограничаване на разпространението, тъй като то е моментно за документиране наличие или не на коронавирусна инфекция.

Също така България смята, че съобразяването с допълнителни критерии извън основните (брой на новосъобщените случаи на 100 000 души от населението през последните 14 дни; ​брой направени тестове на 100 000 души от населението през последната седмица; процент на положителните проби през последната седмица) при взимането на решения за въвеждане на мерки не улеснява, а затруднява държавите членки.

Препоръката е само начална стъпка. Необходими са допълнителни усилия за координация, като същевременно се зачитат националните компетенции".

В Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов заяви: "Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон". Само че три дни по-рано правителството му не е гласувало за препоръките, одобрени от мнозинството държави в Евросъюза.

Какво представляват общите препоръки?

Това са всъщност общи стандарти за пътуване в засегнатите от коронавирус райони в Европа, както и за пътуващите от трети държави до ЕС. Целта е да бъде премахнат сегашният хаос с най-различни мерки, предприемани от правителствата, при които хората не знаят дали няма да ги застигнат промени, докато са в чужбина - попълване на най-различни декларации, сканиране на QR кодове за вход в държавитe, представяне на PCR тестове или поставяне под карантина.

Предстои да бъде изработена обща карта с еднакви цветове на области, а не на цели държави, показващи кои са риск. Тази карта ще се обновява ежеседмично, като регионите в ЕС ще бъдат оцветявани със зелено, оранжево и червено, в зависимост от процента на инфекция с COVID-19 в тях.

В зелено ще са областите, където в последните 14 дни новозаразените са под 25 на 100 000, или под 4% от изследваните. В оранжево ще са районите със стойности до 50 нови случая на 100 000 и над 4% на позитивните, а в червено - всички с по-високи показатели. Ще има и сиви зони, за които няма достатъчно данни и където изследванията са малобройни.

За зелената зона не трябва да се поставят никакви органичения, за оранжевата може да се очаква въвеждане на ограничения.

В приетите препоръки държавите от ЕС се договарят също така да предоставят навременна информация на своите съседи за нови ограничения - ако е възможно 48 часа предварително. На сайта Re-open EU ще може да бъде проверявана актуалната информация. 

Споделяне

Още от България