България не е подготвена да противодейства на руските хибридни атаки

Цветанов: Нямаме механизъм срещу всекидневното информационно облъчване

България не е подготвена да противодейства на руските хибридни атаки

България не е подготвена да противодейства на хибридни атаки и фалшиви новини, зад които стоят страни извън Европейския съюз, призна зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник.

По време на конференция за киберсигурността в ЕС той обрисува мрачна картина за ситуацията в България само няколко месеца преди изборите за Европейски парламент.

"Страната ни не е подготвена за тези хибридни атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС... Русия е държавата, която най-често се споменава като такава, която би могла да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент", каза Цветанов.

Той припомни, че има европейски страни, които създадоха дори отделни министерства, работещи срещу дезинформацията, но "за голямо съжаление страната ни не е разработила подобен механизъм, който да може да противодейства на фалшивите новини и на това информационно облъчване, което всички ние получаваме всекидневно“.

Председателят на Фондация "Ханс Зайдел" за България Ролан Фройденщайн заяви от своя страна, че най-големите заплахи в сферата на киберсигурността идват от Русия. И отбеляза, че е необходим по-силен отговор от страна на западното общество в борбата с дезинформацията и киберпрестъпленията.

България периодично е жертва на различни хибридни атаки, включително създаването информационни лъжливи кампании, рушене на доверието в ЕС и НАТО и други, но досега българските служби не са показали, че могат да им противодействат ефективно. По време на местните избори през 2015 година в деня на вота България бе засегната от мощна хакерска атака и сайтовете на важни институции блокираха. Така и не се появи официална информация кой стои зад нея, но миналия месец бившият президент Росен Плевнелиев каза, че "с голяма степен на вероятност стои групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване ГРУ".

ГДБОП потвърди, че руска група стои зад атаката прези 2015 

В понеделник началникът на звеното за борба срещу киберпрестъпност в ГДБОП комисар Явор Колев потвърди, че руската хакерска група Fancy bear е основен заподозрян за организането на кибератаките срещу сайтовете на ЦИК, МВР и няколко други институции по време на местните изборите у нас през 2015 г.

Той посочи, че групата е свързвана с руското военно разузнаване.

Същата организация е заподозряна и за намеса в американските президентски избори 2016 година. 

Предстоящите избори - изпитание за службите 

Цветанов от своя страна добави, че България не трябва да допусне да бъдат пробити системите за сигурност по време на предстоящите избори.

"Днес имаме едно сериозно предизвикателство, в което ще можем да покажем дали Европа и държавите членки в Европейския съюз са готови да защитят сигурността и киберпространството във връзка с предстоящите Европейски избори. На първо място трябва да бъде защитен вотът на избирателя, на второ място не трябва да допуснем да бъдат пробити системите за сигурност, които имат пряк ангажимент, както Централните избирателни комисии, така също и министерствата, които имат пряко отношение към провеждането и гарантирането на изборния процес. Тук много е важно да ограничим възможността за въздействие на трети страни върху изборния процес в Европа", каза Цветанов.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел съобщи, че 61 процента от европейските граждани ги е страх от кибератаки по време на предстоящите евроизбори.

По думите ѝ над 30 държави са източници на кибератаки. Според данни, които тя представи, в Европа липсват 300 000 киберексперти.

Габриел посочи, че до края на този месец, на европейско ниво, ще бъде изградена система за ранно предупреждение между държавите-членки на ЕС. Всяка държава ще има своя точка за контакт, а целта на системата ще бъде в реално време да бъде обменяна информация за това дали има заплахи за интегритета на европейските избори и с какъв произход са те - външен или вътрешен. 

Споделяне

Още по темата

Още от България