България не е застрахована от разпространение на морбили при епидемията в Румъния

Здравното министерство обяви, че взима превантивни мерки срещу разпространението на болестта у нас

Д-р Ангел Кунчев, сн. БГНЕС

Риск от разпространяване на морбили има за всички съседни на Румъния страни, каквато е и България, макар и той да не е толкова непосредствен. Това предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник пред БНР по повод епидемията в северната ни съседка.

Съседна Румъния се сблъсква със сериозна епидемия от морбили, започнала още в средата на миналата година, съпроводена и с няколко смъртни случая.

Болестта е засегнала над 3000 души, смъртните случаи са 17, а над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в други държави - Австрия, Франция и Германия. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души). Заради морбили под карантина бе поставена и една унгарска болница.

Кунчев коментира, че до епидемията се е стигнало заради недостатъчното имунизационно покритие.

“Всяка страна, в която имунизациите на населението паднат под 80 процента, е в риск от развитие или на отделни случаи, или на епидечмични взривове и епидемии от съответното заболяване. Това е факт за Румъния през последните няколко години и съвсем закономерно това беше последвано от морбилна епидемия“, каза Кунчев.

У нас обхватът със задължителните имунизации е между 90-95% средно за страната, но при отделните възрасти и за отделните ваксини данните много се разминават.

Засега според държавния здравен инспектор имунизационното покритие в България е сравнително добро – при първия прием на ваксината срещу морбили на 13-месечна възраст са обхванати 92% от децата, а при реимунизация на 12-годишна възраст стойностите са 88 процента.

Кунчев припомни, че епидемията от морбили в ромските махали у нас преди няколко години, засегнала 24 хиляди деца.

Той допълни, че родители с антиваксинални настроения също намират всякакъв начин да избегнат имунизациите на децата си.

Кунчев посочи, че морбили е силно заразна болест и вероятността от заразяване, ако човек не е имунизиран, е голяма. Той увери, че за ваксинираните деца у нас няма опасност да се заразят с морбили.

Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81 % от всички заболели са неимунизирани, 8 % са имунизирани с 1 доза, 4 % са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7 % са с неизвестен имунизационен статус. Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98 %) има сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95 % имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина.

Същевременно Министерството на здравеопазването съобщи, че взима превантивни мерки срещу разпространението на болестта у нас.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение. Заболяването се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?