България не използва големия си потенциал за приключенски туризъм

България не използва големия си потенциал за приключенски туризъм

България има голям потенциал за приключенски туризъм и е на трето място в индекс за развитието на този вид туризъм сред развиващите се страни след Чехия и Словакия. Това сочи класиране на международната асоциация за приключенски туризъм, обявено от представителя на организацията Гергана Николова по време на форум за възможностите и предизвикателствата пред туризма в планините и защитените територии, който е част от фестивала "Зелени дни", провеждащ се в София.

Сред развитите страни първенци в приключенския туризъм са Швейцария, Исландия, Германия и Норвегия.

Николова коментира, че приключенският туризъм постига 265 млрд. долара приходи годишно в световен мащаб. 65% от похарченото от туристите остава в посетената дестинация, а при традиционните форми на туризъм процентите са едва между 5 и 17 на сто.

Андрей Ралев от сдружение "За да остане природа в България” заяви, че България представлява само 2.5 на сто от площта на ЕС, но 70% от птиците и 40 на сто от местообитанията им са тук и това е неизползван потенциал.

Страната ни е единствената в света, в която два национални парка – Рила и Централен Балкан, са включени в мрежата PAN Parks, където са само парковете с девствена природа. България привлича туристи с вековните си гори на 200-300 години, тъй като повечето гори в Централна и Западна Европа са били изсечени през миналия век, каза Ралев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес