Борисов представи сметката:

България не може да очаква никаква печалба от "Южен поток"

България не може да очаква никаква печалба от "Южен поток"

Разработеният към момента финансов модел на спрения от Русия "Южен поток" е направен така, че да носи приходи, но не и печалба на България. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред парламента в понеделник, ден преди в Брюксел да се състои среща на еврокомисаря по енергийните въпроси Марош Шефчович с енергийните министри на страните, през които трябваше да мине газопроводът. Миналия понеделник обаче руският президент Владимир Путин обясни, че прекратява проекта, защото България не дава разрешително за строеж под натиска на Брюксел.

Българското правителство не е променяло позицията си по "Южен поток", подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила, заяви Бойко Борисов.
Той отново каза, че руската компания "Газпром Експорт" е разработила и е предложила на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) работен вариант на дългосрочен газотранспортен договор, който не е подписан. Според експерти обаче, представеният проект не само не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, но и съдържа клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за БЕХ като акционер в проектната компания "Южен поток България" за строежа и експлоатацията на тръбата, каза премиерът.

Почти двойно по-ниска възвращаемост за БЕХ

При реализация на проекта за БЕХ е била предвидена междинна вътрешна норма на възвращаемост от 4.25% при заложена вътрешна норма на възвращаемост 8 процента, според записани текстове в протокол от 27 август 2012 г. Освен това бил предложен тарифен профил с прекомерно ниска тарифа през първите 15 години, когато БЕХ има нужда от постъпления, за да изплаща заема си към "Газпром" за над 600 млн. евро, с които да осигури своята част от финансирането на тръбата в България.

Предложеният от "Газпром Експорт" проект на дългосрочен договор на практика предвижда смесената проектна компания да генерира печалби само и единствено с цел и до момента на изплащане на инвестициите, като след това печалбата, респективно дивидентът за БЕХ, ще бъде нулева, каза Бойко Борисов.

"При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране поради първо - невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта, и второ - невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта", допълни той.

"Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на т. нар. печалби от проекта, които страната ни е загубила. След като има стартирана процедура на ЕК от 2 юни 2014 година във връзка с избор на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализация на "Южен поток" на българска територия", заяви още премиерът.

Приходите от данъци и такси повече от транзитните такси

Борисов обаче продължава да смята, че "Южен поток" е добре да мине през България, но косвените приходи, които биха дошли от изграждането му - данъци, такси, от обороти със сигурност ще са повече отколкото приходите от самия транзит".

Борисов припомни на депутатите, че още на 14 август 2013 г. Еврокомисията е предупредила правителството на Орешарски, че би могло да има несъответствие между споразумението между България и Русия от 2008 г. за създаването на газопровод за транзит на природен газ и законодателството на ЕС, а в началото на юни 2014 г. стартира наказателна процедура заради избора на изпълнител на строежа на българското трасе.

"На 9 декември е срещата на еврокомисаря с енергийните министри от шестте държави, които участват по трасето на "Южен поток". Ще настояваме при спазване на европейските правила да се строи "Южен поток", като се изчистят всичките тези параметри", заяви министър-председателя и допълни, че праща на срещата вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

РБ: Дори при идеални условия България ще има "мижави виртуални печалби"

Реформаторският блок поиска от енергийния министър Петкова да изготви анализ, който да покаже какъв ще бъде финансовият резултат при средната статистическа запълняемост на руските тръби.

"Взимаме 10 години назад, така се прави един модел. Виждаме средната запълняемост на подобни руски проекти и правим нов финансов анализ. Тогава знаете ли какво ще видите? - че пряка печалба от "Южен поток" въобще няма да има. Тук е направено сметката при идеални условия. Вижда се, че при идеални условия България няма значителни, а някакви мижави виртуални печалби. А при средните условия за последните 10 години Южен поток ще бъде на тежка загуба”, заяви Матрин Димитров от РБ.

Стойнев твърди за спекулации, но не представи цялостна сметка

В отговор бившият енергиен министър Драгомир Стойнев от БСП заяви: "Ние договорихме 22 години да се изплаща този заем – 20% да получава БЕХ като печалба, 80% - да връщаш този заем. В крайна сметка, когато не си дал нищо, когато по никакъв начин не товариш българския народ, когато няма дори и корпоративни гаранции, нормално е през първите години да върнеш този заем. Така че, нека да се спре веднъж за винаги с тази спекулация. 20% получава БЕХ и това се равнява приблизително на 60 милиона евро. Ако не се напълни тръбата, ако няма достатъчно капацитет, то тогава ние не дължим нищо. Целият риск се носи от руската страна”.

Дебатът за ползите на България от "Южен поток" възникна след изявлението на Путин, неподкрепено с нито едно число, че страната щяла да губи по 400 млн. евро годишно от пропуснати ползи.

Крайно тежкото финансово състояние на Русия не ѝ дава възможност да гради едновременно и "Южен поток", и "чудовищно разходоемкия газопровод за Китай, получил помпозното име "Силата на Сибир", обобщава сп. "Новое время" реалните причини за прекратяване на проекта.

Русия вече изхарчи 5 млрд. евро за "Южен поток", а тръбата за Турция ще е 10 млрд.

Изявлението на Владимир Путин, че Русия няма да строи "Южен поток", сложи точка на усилията ѝ да изгради паневропейска газотранспортна система, пише "Комерсант".

"Северен поток" впрочем действа пълноценно, тъй че руският "Газпром" би оплел с газопроводите си половин Европа. При сегашните санкции и конфронтация с Москва властите в ЕС просто не можеха да приемат толкова съществено засилване на
зависимостта си от Русия. Те безспорно са оказали натиск върху България - ключова за проекта страна, принуждавайки я да забрани прокарването на тръби по своя територия, коментира вестникът.

Според "Новая газета" само за покупка на земя в България "Газпром" е изхарчил 122 милиона долара.

Русия вече инвестира в строежа на "Южен поток" 5 милиарда евро - но ето че проектът е закрит, а планираният алтернативен газопровод за Турция може би ще струва над 10 милиарда евро, посочва "Комерсант".

След Китай нов компромис на Москва с Турция

Подписаният от Москва преди седмица газов меморандум с Анкара от руска гледна точка е компромис, както и газовият договор, сключен неотдавна с Китай, твърди изданието.

Първо, с цел да увеличи доставките за Турция, за Русия би било по-лесно и по-евтино да разшири готовия вече "Син поток", а не да строи нов тръбопровод. Второ, още никой не е изчислил дали Турция има нужда от 63 милиарда кубика газ годишно. Трето, турците още не са поели никакви конкретни ангажименти по този проект, затова пък Русия вече им обеща шестпроцентна отстъпка от недоговорената още цена за кубик газ, пояснява всекидневникът.

С оглед взаимните санкции ЕС може и да не е най-удобният партньор за преговори, но Русия успя да си намери още по-трудни преговарящи - Китай и Турция. Газопроводите в тези направления тепърва предстои да се градят и вероятно изцяло за сметка на Русия. Разходите за прокарване на тръба до Китай се оценяват на 25 милиарда долара. Още не са ясни нито количествата газ, нито уговорените цени, нито дори потенциалните нужди на Китай от руски горива - но отстъпки са обещани и на него, отбелязва "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?