България не може да очаква подкрепа от Брюксел за "Южен поток"

България не може да очаква подкрепа от Брюксел за реализацията на газопровода "Южен поток". В понеделник изненадващо руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че спира проекта заради страната ни.

"Европейската комисия не е страна по проекта по проекта "Южен поток", но продължава диалога със страните членки, които участват в него". Това заяви Ана-Кайса Итконен, говорител по енергийните въпроси на ЕК пред български медии в Брюксел.

По думите ѝ проектът "Южен поток" е европейски дотолкова, доколкото в него участват страни членки на ЕС, които са подписали двустранни споразумения с руския газов гигант "Газпром". В този смисъл самите страни трябва да вземат решение какво правят с този проект. Това обаче трябва да става при спазването на европейското законодателство, уточни Итконен.

Тя потвърди, че въпроса с "Южен поток" се очаква да бъде обсъден на срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов в четвъртък в Брюксел.

В същото време Народното събрание не успя да излезе с единна позиция по въпроса за "Южен поток“, която Борисов да представи на Юнкер.

Въпросът за реализацията на газопровода „Южен поток“ се очаква да бъде обсъден и по време на срещата на министрите на енергетиката с комисаря Марош Шефчович. Тя е насрочена за 9 декември и не се свиква извънредно, заради изявлението на Путин, уточни Итконен.

До този момент Европейската комисия официално не е уведомена от Русия за спирането на проекта „Южен поток“. Това е причината да няма яснота дали Брюксел ще прекрати започнатата наказателна процедура срещу страната ни заради реализацията на проекта, стана ясно от думите на говорителят по енергийните въпроси на ЕК.

Брюксел започна наказателна процедура заради нарушаване на т.нар. трети либерализационен пакет и съмнения около избора на изпълнител на проекта.

Споделяне

Още от Европа