България не очаква имигрантски поток като в Македония

Голяма част от мигрантите не са бежанци, казва външният министър Даниел Митов.

Румяна Бъчваров и Даниел Митов, сн. БГНЕС

Българските власти имат изготвен план с конкретни мерки по три варианта за развитие на ситуацията с имигрантите, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"Най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток като в Македония. Разработили сме мерки, непрекъснато следим ситуацията. Смятаме, че рискът това да се случи през нашата страна е нисък. Всички знаят, че българските граници се пазят добре", заяви Румяна Бъчварова.

Според нея бежанската криза е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа.

"Търсят се решения на всички нива. Ние очаквахме това развитие на ситуацията", заяви Бъчварова пред Нова телевизия.

По думите ѝ българските власти отдавна следят ситуацията.

Бежанците не минават често през България

Тя подчерта, че бежанците, чиято цел е Западна Европа, не минават често през България, тъй като не са сигурни, че скоро могат да стигнат до дестинацията, която ги интересува.

"Според нас това е по-малкият риск, но непрекъснато следим какво става. От днес с присъствие се включва и българската армия", допълни вътрешният министър.

Според Бъчварова не можем да ограничим достъпа на бежанците в България, защото така ги лишаваме от техните права, но когато влязат в страната ни, трябва да бъдат регистрирани. Процентът на регистрация на бежанците у нас е много висок.

"Има и опасност, свързана с чуждестранните бойци, с терористи. По този начин пазим и нашата сигурност", заяви Бъчварова.

Голяма част от имигрантите не са бежанци

”Голяма част от хората, които преминават през Балканите по пътя си към Западна Европа, не са бежанци, а икономически мигранти и трябва да се третират различно", заяви пред бТВ външният министър Даниел Митов.

Той посочи, че по отношение на бягащите от конфликти държавите в ЕС имат конкретни ангажименти на база споразумения, които са сключили. По-сложна е ситуацията с тези, които просто търсят по-добри условия на живот.

”Европа трудно може да издържи подобен натиск", добави той пред бТВ.

Министърът подчерта, че рискът за България в настоящата ситуация е минимален.

”Не е феномен, който сме успели да прекъснем, но българските граници се охраняват много по-добре от гръцките", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България