Плевнелиев: Позицията ми за кризата е като тази на Обама

България не подкрепя военна намеса в Сирия без одобрението на ООН

Страната се оказа тотално неподготвена за бежанска вълна, можело да затворим границата с Турция

България не подкрепя военна намеса в Сирия без одобрението на ООН

България няма да участва в евентуална "коалиция на желаещите" за военна операция в Сирия, но смята, че "виновните трябва да понесат отговорност", като Съветът за сигурност на ООН "изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието".

Това е българската позиция за кризата в Сирия, която бе формулирана в понеделник от премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов.

Президентът Росен Плевенлиев от своя страна призова за парламентарен дебат по темата, докато според вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев участието ни в Сирия стои на дневен ред.

От думите на президента и двамата силови министри стана ясно, че основните главоболия на България са свързани с бежанския поток от размирната държава, който се очаква да е между 6 хил. и 10 хил. човека до края на годината. Проблемът обаче "надхвърля нашия потенциал" и България трудно може да се справи сама с организацията. Ще се търси международна помощ, включително и хуманитарна, а при необходимост страната ни има възможност да затвори границата с Турция, каза Йовчев.

Орешарски: Съветът за сигурност да си изпълни отговорностите

"България приема с внимание и загриженост разсекретените разузнавателни данни за използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск на 21 август. Категорично осъждаме този акт, в резултат на който над 1400 невинни хора намериха своята гибел", посочва Орешарски в изявление, разпространено от правителствената пресслужба.

Виновните трябва да понесат своята отговорност, а международната общност е длъжна да предприеме адекватни мерки, за да предотврати повтарянето му в бъдеще, заявява българският премиер.

Проблемът е, че Западът настоява режимът на Башар Асад да бъде наказан чрез ограничена военна операция по стратегически цели, докато Русия и Китай са против, поради което Съветът за сигурност на ООН е блокиран. Решението на САЩ за предприемане на удари се очаква най-рано другата седмица, тъй като предложението на президента Барак Обама трябва да бъде одобрено от Конгреса, който засега е разделен по въпроса. Френският президент Франсоа Оланд също е убеден в необходимостта от военна намеса, но все повече депутати настояват парламентът да се произнесе по въпроса.

"Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че СС на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата", посочва Орешарски.

Посланието му завършва в дух "Да живее международното положение".

"България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася според възможностите си за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия", заявява премиерът

Плевнелиев: Позицията ми е като на Обама

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна заяви, че позицията му по отношение на кризата в Сирия съвпада изцяло с тази на американския президент Барак Обама и отново призова за парламентарен дебат заради кризата в Сирия.

"Извършено е престъпление срещу човечеството, виновните трябва да бъдат посочени и наказани. Необходим е широк обществен дебат, тъй като кризата не е просто регионална и е на два часа път със самолет от нас, но тя може да се превърне и в глобална. Именно това предполага да има дебати в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори", посочи Росен Плевнелиев.

"Моята позиция беше ясна от първия ден. Няма как да не се радвам и да не съм щастлив и горд, че изложените малко по-късно позиции на президента Обама, на президента Оланд и на много други европейски лидери бяха в пълен синхрон, без да сме се уговаряли", уточни той.

В събота президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е взел решение за военен удар срещу цели в Сирия заради химическата атака, извършена от режима на Башар Асад, но ще поиска съгласието и на Конгреса. Френският държавен глава Франсоа Оланд също вкара въпроса в парламента, но не изключи въздушни удари и преди това.

Плевнелиев каза, че въз основа на развитието на ситуацията ще прецени кога е добрият момент, за да бъде свиканo заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Коалиция на желаещите" – най-неприемливият вариант

Ангел Найденов заяви, че вариантът за участие на България в "коалиция на желаещите" за Сирия е неприемлив и страната ни следва да бъде силно резервирана.

"Военната интервенция, военната операция следва да се разглежда като краен вариант, тогава когато се убедим, че са изчерпани всички други възможности", каза Найденов.

Той уточни обаче, че има правна рамка за действия в Сирия и тя е в инициативата от 2005 г. "Отговорност да защитиш", която позволява военна интервенция по хуманитарни причини.

"В този случай България държи на резолюция и решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН или решение в рамките на НАТО. В този случай като страна член на международната общност следва да изпълним своите ангажименти", каза Найденов.

До резолюция в Съвета за сигурност на ООН обаче едва ли ще се стигне заради съпротивата на Русия и Китай. Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен пък заяви, че Алиансът няма намерение да осъществява военна намеса в Сирия.

Очаква се операция в Сирия без съгласието на Съвета да се води от "коалиция на желаещите" – вариант, който САЩ използваха при военната интервенция в Ирак срещу Саддам Хюсеин.

"Смятаме, че не са изчерпани възможностите на политическия диалог и дипломатическите усилия за постигане на решение в рамките на международноправната рамка. Държим на продължаване на усилията и намиране на политическо решение", заяви още министърът на отбраната.

Йовчев: Участието ни в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да се обсъжда

Още по-категоричен бе вицепремиерът и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който обяви пред БНТ, че участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да го обсъждаме.

По думите му все още не е ясно какво ще е развитието на кризата в размирната държава, но е висока вероятността там да има военна интервенция.

"Министърът на отбраната Ангел Найденов беше достатъчно категоричен относно позицията на страната ни за участие в такава военна операция. Първо това не е искано от нас до момента и второ – ние нямаме способността да участваме пряко в една такава операция”, посочи вътрешният министър.

Той отбеляза, че бъдеща военна намеса в Сирия не означава, че кризата ще бъде премахната, но ще отслаби режима и ще даде възможност за промяна.

България не е подготвена да посрещне 10 000 бежанци от Сирия до края на годината

Президентът Росен Плевнелиев призна, че България изпитва определени трудности с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на сериозна група или вълна от бежанци.

"Броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява и това е една тенденция, която съвсем спокойно може и да ескалира в още по-сериозни цифри и брой хора", посочи Плевнелиев.

Ако се наложи, затваряме границата с Турция

Вътрешният министър Йовчев подчерта, че няма пряка терористична заплаха за България вследствие на бежанската вълна от Сирия. Той каза обаче, че можем да очакваме рискови заплахи, произтичащи от кризата в Близкия Изток, а също така и, че вероятно бежанците от Сирия ще остават на наша територия.

Щабът за бежанците към МВР, който министърът ще оглавява, ще започне работа най-късно във вторник.

"Над 1400 са бежанците към момента в България, като по-голямата част от тях са сирийци. През последното денонощие границата ни са преминали 65 бежанци, от които 47 са от Сирия. Има голям бежански поток от тази държава. Към момента са изчерпани капацитетите на бежанските центрове у нас”, заяви вътрешният министър.

"Това надхвърля нашия потенциал. Това е организация, която трудно бихме могли сами да направим”, отбеляза Цветлин Йовчев.

Той каза, че България може дори да затвори границата си с Турция.

"В момента Турция е насочила силите си към сирийската граница. И частите, които охраняват българската граница са значително по-малко. Така че тежестта основно пада върху нашата гранична полиция. Имаме необходимите и средства, и сили, имаме и възможности, при необходимост, да осъществим почти 100-процентов контрол, наблюдение, затваряне на границата", каза той пред БНТ.

Държавата спешно търси имоти за настаняване на бежанци

Ангел Найденов съобщи, че в момента се проверяват всички военни имоти в южната част на страната в търсене на подходящи обекти за настаняване на бежанци.

Той повтори, че усилията на България са в три направления. Едната е за засилване на контрола по границите. "Първата посока означава да се провеждат интензивни разговори с Турция и Гърция по отношение на бежанския поток", каза Найденов. Втората посока, по думите му, е да се предприемат действия за настаняване на бежанци, за подпомагането и осигуряването на нормалност в тяхното ежедневие. Третата посока е да се търси помощ от международни организации, включително и хуманитарна помощ.

"Защото е очевидно че очакванията, свързани с увеличаването на бежанския поток, в рамките между 6 000 и 10 000 души до края на годината, е нещо, което наистина налага България да потърси съдействие и помощ", каза военният министър.

В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор, Свиленградско, чийто капацитет е изчерпан.

От месеци насам почти всекидневно МВР съобщава за десетки влезли в страната нелегални имигранти. Миналата седмица бе поставен и своебразен рекорд, като само за денонощие на границата бяха заловени над 100 души.

Прието е да се смята обаче, че за бежанска вълна може да се говори, когато границата за едно денонощие бъде премината от 500 бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?