Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България не прави нищо за внедряване на биогоривата

Изоставаме в исканото от ЕС задължително потребление, 90% от ползваната суровина е внос, който от 2018 г. трябва да спре

3 коментара
България не прави нищо за внедряване на биогоривата

България изостава значително в постигането на националните си цели за производство и използване на биогоривата, поети пред Европейския съюз, като реално от 2010 година нищо не прави за внедряване на този вид енергийна суровина в икономиката си, за да намали вредните емисии във въздуха си. Потреблението на биогорива у нас е слабо и се осигурява на 90 процента от внос, който обаче трябва да спре от 2018 г. с изключение на биоетанола. Производството на енергийни култури не се стимулира и не се контролира, а мощностите за производство на биогорива у нас са натоварени едва на 4 процента към края на 2012 г. и работят основно за износ.

Това сочи доклад на Сметната палата, публикуван в четвъртък. Одитната институция е проверила как България изпълнява ангажиментите си пред Европейския съюз за производство и използване на биогорива за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г.

Националните цели на България са да постигне 10 процента дял на енергията от биогорива и възобновяеми източници до 2020 г., а внедряването на биогоривата в транспорта да допринесе с 6 процента за намаляването на парниковите емисии.

Според одита потреблението на биогорива в страната ни е много ниско като основна причина за това е отлагането в началото на 2012 г. на задължителното поетапно смесване на биокомпонент с течни горива от нефтен произход. Така делът на биогоривата в транспорта през 2012 г. е бил едва 0.3 на сто, според данни на Националния статистически институт, а от Сметната палата посочват, че заради нормативни неуредици потребеното в транспорта количество биогорива не се отчита.

Одитната институция отбелязва още, че макар България да разполага с необходимите площи за производството на суровини за биогорива и да е имало план за стимулиране на засаждането на енергийни култури върху запустели и необработвани земеделски земи, това не се използва достатъчно. Освен това Mинистерството на земеделието и храните не наблюдава производството на енергийни култури и не проследява каква част от тях се влагат за производство на биогорива у нас, включително и отпадъците от горската промишленост, листна маса и отпадъци от животински торове и други ресурси.

Докладът обръща внимание на това, че в страната ни се използват минимални количества биогорива следващо поколение, които имат по-голям екологичен ефект. В Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници 2010 г. - 2020 г. и Втория национален план за изменение на климата не са включени мерки за развитие на научно-техническия потенциал. Това не създава стимули за тестване и въвеждане на нови технологии за производство на биогорива от следващо поколение и се разчита единствено на биогорива от първо поколение и внос от други страни, посочва докладът на Сметната палата.

В него се припомня, че европейските механизми позволяват използваните количества биогорива следващо поколение да се отчитат в двоен размер като постигане на целите, но държавата, макар да приложила законова тази възможност, тя не се възползва от нея поради липсата на производство и употреба на бигорива второ поколение в страната.

Освен това в националния план за биогоривата е заложено незначително количество биогорива второ поколение за използване към 2020 г. Предвидено е те да са само 4 ktoe при общо планирано потребление на биогорива от 287 ktoe.

Липсва и механизъм за координация между всички отговорни институции и това не способства за предприемане на единни, своевременни, ефикасни и ефективни действия за изпълнение на целите на ЕС и националните цели за биогоривата. Взаимодействието с органите на местното самоуправление и икономическите оператори е недостатъчно, отбелязва се още в доклада на Сметната палата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #3
 2. Илиев Пешо
  #2

  Освен другото - биогоривата по-скъпи, пак производството субсидирано (т.е. ооще по-скъпо), ползват се торове в "промишлени количества" за които пак се иска нефт. Биогоривата намаляли изхвърлянето на въглероден двуокис - средно, абсолютно вярно, но се увеличава изхвърлянето на азотни окиси, които са доста по-"парникови" от въглеродния.

 3. В и К
  #1

  Откъде следва, че трябва да си съсипваме плодородните почви с производствео на енергийни култури?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.