България не приема търсещи закрила от Турция

Абдуллах Бююк

България продължава да връща на Турция търсещите закрила у нас, съобщи бТВ. За последните две години нито един турски гражданин, който е подал молба за бежански или хуманитарен статут у нас, не го е получил.

От началото на годината 37 турски граждани са задържани в опита им да избягат от родината.Една трета от тях са потърсили закрила от Агенцията за бежанците с мотивите, че в Турция са в опасност от преследване, но нито един не е получил статут. През 2016 г. – също.

От агенцията обясняват, че всяка молба за закрила се разглежда индивидуално и обективно и да отричат да има практика да се дават откази на турски граждани.И в момента има още 16 души, които очакват решение за това ще получат ли закрила в България или не.

Правозащитници и журналисти припомнят, че южната ни съседка все още е в режим на извънредно положение, при което част от гражданските права и свободи са ограничени.

Връщането на турски граждани, преследвани от властта в Анкара през миналата година, на няколко пъти предизвика скандал у нас. Най-голям шум вдигна казусът с незаконно екстрадирания гражданин Абдуллах Бююк, който бе предаден на Ердоган, въпреки санкцията на съда.

Споделяне

Още от България