България не прилага Конвенцията на ОИСР за борба с корупцията

България е сред страните, които прилагат слабо или изобщо не прилагат Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с корупцията. Това се посочва в публикуван във вторник в Берлин доклад на Трансперънси интернешънъл, цитиран от БТА.

Конвенцията забранява международните подкупи. Според експертите на организацията тя се прилага активно само в 4 от 36-те държави страни по нея. Нивото на прилагане е средно в 11 страни и ниско или нулево в 21 държави.

В доклада се посочва, че предизвикателствата, пред които е изправена конвенцията, са свързани с остарели закони за борба с корупцията, открити политически препятствия пред разследванията, недостатъчно финансиране на прокуратурата или ограничаване на правомощията на разследващите магистрати, както и позоваването на националната сигурност като основание за неразследване на случаи на международна корупция.

Страните, които са приложили конвенцията изцяло, са Германия, Норвегия, Швейцария и САЩ. Страните, където конвенцията на ОИСР се прилага "средно", са Белгия, Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Република Корея, Холандия, Испания, Швеция и Великобритания.

България е поставена в третата група, заедно с Аржентина, Австралия, Австрия, Бразилия, Канада, Чили, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Израел, Мексико, Нова Зеландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Южна Африка и Турция.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?