България не се интересува дали нейни оръжия стигат до страни с военни конфликти

ВМЗ–Сопот, най-големият български производител и износите, сам ще си подготвя работници

ВМЗ Сопот, сн. БГНЕС
Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че България не продава оръжие за страни с военни конфликти, но от думите му стана ясно, че страната ни не се интересува дали впоследствие то не се препродава и не стига до такива страни.  
 
"Не е отговорност на българската държава дали оръжието за износ, което е произведено у нас, се препродава на трети пазари", заяви Лукарски, който бе във ВМЗ-Сопот по повод отбелязването на 80-годишнината от създаването на завода.
 
България изнася все повече оръжия, като през миналата година износът се е увеличил с 50 на сто до общо над 649 млн. евро.
 
"Изделията, за които Комисията по експортен контрол дава разрешение, са с много ясен сертификат за краен потребител. Това са държави, в които не се водят конфликти. Тези държави, според международното право, поемат ангажимента да не препродават тези изделия", заяви Лукарски. 
 
"Какво се случва оттам нататък - отговорността за това не може да бъде търсена от българската държава, а по международен ред”, добави той, цитиран от "Фокус".
Миналата година външно министерство обяви, че профилът на България като износител на оръжейна и специална продукция за определени държави е все по-обезпокоителен. Тогава от ресорното икономическо министерство контрираха, че "няма как да изнасяме оръжие за Норвегия и Хонолулу".
 
Миналия месец пък правозащитната организация "Амнести интернешънъл" критикува България и други европейски страни, че снабдяват силите за сигурност на Египет с оръжия и рискуват да станат съучастници в "извънсъдебните екзекуции", "отвличанията" и "изтезанията" в страната.
 
Лукарски каза още, че най-големият български производител и износител на оръжие засега е ВМЗ - Сопот. 
 
"Поради спецификата на този бизнес, износителите най-често са утвърдени имена на фирми, които се появяват като посредници в сделките. Това са имена, които са се наложили в бизнеса”, каза Лукарски. 
 
За първите 3 месеца на годината ВМЗ има приходи от 94 милиона лева, а печалбата е 38 милиона лева. 
 
Допреди три години ВМЗ-Сопот бе затънал в дългове, но в момента просперира. Държавата се опита да го продаде, но така и не успя. По-рано този месец обаче парламентът прие на първо четене решение да включи "ВМЗ" ЕАД, Сопот, и "Кинтекс" ЕАД, София, в забранителния списък за приватизация. 
 
Лукарски съобщи в четвъртък, че ВМЗ Сопот започва развитие на стажантска програма за подготовка на кадри за предприятието. По думите му става въпрос за вариант на дуална система на образование. 
 
Вече е открита една такава паралелка в училище "Генерал Владимир Заимов“ в Сопот, каза изпълнителният директор Иван Гецов, цитиран от БНР. 
 
В двете професионални гимназии в Карлово и Сопот ще започнем по-агресивно да рекламираме нашата дейност и нашата необходимост от кадри, допълни Гецов. 
Започва и подготовка на цивилно производство, за да се подсигури предприятието с производствени приходи за периоди, в които военната продукция няма да има такова високо търсене, каза още Иван Гецов.
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес