България не се отказва да ухажва "Фолксваген"

България не се отказва да ухажва "Фолксваген"

България не се отказва от намерението си да привлече световния автомобилен концерн "Фолксваген" за инвеститор. Икономическият министър Емишл Караниколов заяви в четвъртък пред журналисти при първата копка на сградата за бъдещия суперкомпютър на страната, че на германския автопроизводител може да бъде отправено предложение за инвестиция.

Думите му идва ден, след като от "Фолксваген" съобщиха, че се отказват да строят нов завод в Турция заради спада в търсенето на нови автомобили, породен от развитието на пандемията от коронавирус. Германският концерн предпочете Турция пред България като място за построяването на новия завод с планиран капацитет от 300 хил. автомобила годишно. Крайното решение обаче бе стопирано след намесата на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и тежки критики за нарушаване на човешките права.

"Възможно е България да разговаря за инвестиция на "Фолксваген", но под друга форма", каза Караниколов пред журналисти.

"Щом не сме отказани, значи имаме шанс", смята той..

Според президента Росен Плевнелиев, който в момента е в Управителния съвет на Автомобилния клъстер и бе сред преговяращите с немския концерн за инвестицията, България може да предложи развоен център за до 5000 души.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?