Росен Плевнелиев:

България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността

Сн. БГНЕС

България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността, заяви президентът Росен Плевнелиев на форум във Вашингтон, посветен на трансатлантическата връзка в Новата ера.

Плевнелиев заяви, че опитът му в бизнеса го е научил, че 70% от успеха се дължи на добра комуникация и на доверие и тук България има проблеми. Президентът отново припомни, че европейски политици разчитат да повишат рейтингите си, като говорят против българите и ги определят като заплаха за социалните им системи. ”Същевременно в тези държави живеят наши сънародници, които плащат данъци, осигуровки или такси за обучение”, посочи Плевнелиев и допълни, че страната ни трябва по-активно да показва успехите си.

”Българската нация е скромна и консервативна, постигнали сме всичко със собствени сили и никога не сме разчитали някой да ни помага. Знаем проблемите си, не ги крием и работим за тяхното решаване. Имаме ясни приоритети и знаем как да ги постигнем”, каза Плевнелиев.

Дискусията с участието на българския президент е организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета ”Джон Хопкинс” и от германския фонд ”Маршал” на САЩ. Форумът събра двама американски посланици у нас – Джеймс Пардю и Джеймс Уорлик, дипломати, учени и експерти.

 Според държавния глава България и регионът имат голям потенциал за развитие, който не трябва да бъде пренебрегван. Плевнелиев припомни, че в близкото минало българските стоки са били добре познати на пазарите в Близкия изток и Азия и днес именно тези пазари проявяват голям интерес към страната ни.

Европа трябва да бъде по-амбициозна в глобален план, бяха единодушни участниците в дискусията, според които моментът е благоприятен за постигане на споразумение за търговия и инвестиции между Европейския съюз и САЩ, което ще открие нови икономически възможности не само за всички страни поотделно, но и в глобален план.

 В последния ден от работната си визита в САЩ държавният глава ще участва в дискусия, посветена на бъдещето на Европа, организирана от Европейския институт. Неправителствената организация, базирана във Вашингтон, работи за насърчаването на трансатлантическите отношения. Организацията е създадена преди 23 години и е утвърден институт за дискусия по въпросите на Европейския съюз и европейската интеграция.

 В столицата на САЩ президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с представители на Международния валутен фонд и с президента на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?