България незначително подобрява защитата на правото на собственост

Страната ни заема 55-та позиция от 129 изследвани държави

България незначително подобрява защитата на правото на собственост

За 12 години България е подобрила незначително защитата на правото на собственост, което е предпоставка за благосъстоянието на една нация. Това става ясно от представянето на международния индекс "Право на собственост" от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, като в изданието за 2020 г. са изследвани 129 държави, включващи 98% от световния брутен вътрешен продукт и 94% от населението на света.

Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области - правна и политическа среда; право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Индексът се издава за 14-та поредна година и вече се е утвърдил като подходящ инструмент за проследяване на ефективността на защитата на правото на собственост и връзката ѝ с просперитета на обществата в световен и регионален план, както и в конкретната държава.

България заема 55-то място от 129 държави

В тазгодишното издание на индекса България отбелязва слаб ръст, но страната ни остава далеч от първенците.

България получава резултат от 5.72 точки от максималните 10. Това я нарежда на 55-то място от 129 държави - между Румъния и Индия. Спрямо миналата година резултатът на страната нараства с 0.15 точки и шест места напред в класацията.

Слабият ръст, предвид ниската база, особено за европейска държава, представя изключително незадоволителното ниво на защитата на правото на собственост в страната. На практика за 12 години на изследване, от 2009 г., в България няма особено подобрение, отбелязва ИПИ.

Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда (4.9 т.). Това доказва за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. Нещо повече, точно в тази категория резултатът на страната се увеличава най-малко - с 0.1 точка.

В областта на правото на физическа собственост (6.4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми.

Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5.9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широко разпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойност остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година.

Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-ниски доходи и стандарт на живот, по-високо неравенство, по-малко инвестиции, повече корупция, отбелязва ИПИ.

Финландия е първенец в класацията, на дъното е Хаити

Средният резултат в света на международния индекс "Право на собственост" e 5.73 точки от максималните 10.

На първо място в класацията е Финландия (8.65), следвана от Швейцария (8.53) и Сингапур (8.481). Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания.

На дъното на класацията са Хаити (2.65), Йемен (2.71) и Венецуела (2,84).

Докладът на индекса "Право на собственост" измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне  на различните държави се забелязват сериозни разлики.

Държавите са разделени на пет групи (квинтили) по реда на резултата си. Първенците в класацията (първите 20% от включените държави) се радват на 16 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави).

Анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече инвестиции, по-ниско неравенство в доходите, по-висок стандарт на живот, повече иновации и по-голяма равнопоставеност между половете, отбелязва ИПИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?