България няма да е знаменосец за евроотстъпки по "Южен поток"

България не нарушава европейското законодателство в сферата на газа и не считам, че страната ни трябва да бъде знаменосец на преписка за получаване на дерогация по проекта "Южен поток". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на парламентарно питане в петък информиран ли е ЕС за условията по споразуменията за газопровода на "Газпром".

България е само една от страните, които участват в този проект, половината държави в Европа също са акционери, на тяхната територия също ще се изгражда инфраструктура по проекта и не виждам защо точно България - най-малката държава в този проект, трябва да бъде знаменосец на едно изключение от европейските правила, коментира Добрев. Според него на ниво ЕК - "Газпром" трябва да бъдат обсъдени видовете изключения, които може да получи газопроводът.

Според депутата от ДСБ Иван Иванов в сключените споразумения по проекта е записано, че Русия ще използва целия капацитет на тръбопровода, което означава, че няма да може той да се ползва за пренос на газ от трети страни. Това противоречи на европейските изисквания и можем да бъдем санкционирани, смята Иванов. Министър Добрев Добрев категорично отхвърли такава възможност. Този проект е на надправителствено ниво, проект на няколко държави на ЕС и сключваните по него споразумения са между компании, така че те не изискват одобрение от Брюксел, добави Добрев.

Той обясни още, че ако на България не бъдат компенсирани приходите от транзита на руски газ по съществуващата преносна мрежа след построяването на "Южен поток", то страната ни няма да подпише договор за промяна на входната точка на транзита на руски газ през България.

Плановете на "Газпром" са след въвеждане в експлоатация на "Южен поток" целият досегашен транзит на руски газ до Турция, Гърция и Македония да минава по новото трасе, а не през Румъния и станцията "Негру вода". Това ще скъси с 90 км маршрута на суровината и съответно би намалила размера на транзитните такси.

За да се съгласим да променим входната точка, ние трябва да договорим поне същите условия, които имаме в момента за "Булгартрансгаз", без значение, че когато стартира проектът "Южен поток" 90 км. в Северна България от транзитната система ще останат празни или ще се пълнят с реверсивна газ към Румъния и Украйна, посочи министърът. За да подпишем промяната, ние ще искаме да ни се компенсират приходите, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес