България няма да екстрадира в Турция полицаите, обвинени за убийство на бракониер

<i> Снимка: Topnovini.bg</i>

Турция няма правна възможност да иска от България екстрадицията на четиримата гранични полицаи, срещу които има заведено дело за убийство на турски бракониер пред съда в град Киркарели. Това съобщи прокуратурата в сряда.

Историята е от 17 април 2008 година, когато турска гемия с бракониери на калкан нарушава морската ни граница. Тя обаче бе съживена отново сега в разгара на напрежението между двете държави заради намесата на Турция в парламентарните избори.

Турската гемия е прихваната от български патрулен катер, който има заповед да я задържи. Турците обаче оказват яростна съпротива. Те не се подчиняват на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитват да потопят патрулния катер, като го надупчват с канджи (големи куки – б.р.).

Всичко това прераства в ръкопашен бой, а при боричкането един от рибарите - Ерджан Ялчън - се опитва да избие пистолета от ръката на българския полицай Михаил Цонков. Двамата се оплитат в мрежите и при падането им служебният пистолет на българина гърми само веднъж. Изстрелът обаче се оказва фатален за Ялчън, който е уцелен в гърба и почива на път за бургаската болница.

Въпреки че случаят е на девет години, турските власти внасят в съда обвинение за умишлено убийство срещу Михаил Цонков наскоро. Останалите трима гранични полицаи са обвинени за непредумишлено убийство. През февруари тази година бургаският съд получава призовките срещу четиримата.

Разследването на военната прокуратура в България продължава година и половина. Делото е връщано за доразследване от военния съд няколко пъти. В края на 2009 година Военноапелативният съд най-накрая потвърждава решението на прокуратурата, че делото за убийство трябва да се прекрати, защото смъртта е настъпила след случайно произведен изстрел.

Роднините на загиналия рибар не оставят нещата така. Те завеждат дело срещу България пред Европейският съд по правата на човека. През 2014 година съдът в Страсбург достига до същите изводи като българските власти и отхвърля жалбата. По делото Турция е конституирана като трета страна по спора и е уведомена за това решение.

Съдът в Страсбург приема, че става дума за нещастен инцидент, както и че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила, нито са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. В решението е записано още, че българските власти са провели ефективно разследване.

Бургаският съдия Георги Иванов, който трябва да връчи турския обвинителен акт на полицаите, вече ги е уведомил за позицията на съседната държава.

"Тезата на турската страна е, че щом има замесен турски плавателен съд, следователно това се е случило на турска територия. От тази гледна точка те имали право да разследват случая", казва съдия Иванов. Магистратът казва, че за четиримата българи все още не е искано екстрадиране, нямало дата и за съдебно заседание в Турция.

В сряда следобед от прокуратурата съобщиха, че няма никаква правна възможност за екстрадирането на българите в Турция, дори и да постъпи искане за това.

Първият аргумент е, че делото в България е приключило с оправдаването на четиримата. После Турция няма как да поиска екстрадиция чрез Европейска заповед за арест, защото тя не е член на ЕС. Извън това България е декларирала, че няма да изпълнява Европейската конвенция за екстрадиция. Накрая делото е решено от Европейския съд в Страсбург и казусът може да се смята за приключен, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България