България няма да иска екстрадиция на заподозрените за отравянето на Гебрев руснаци

България няма да иска екстрадиция на заподозрените за отравянето на Гебрев руснаци

Българската държава няма да иска екстрадицията на тримата руски граждани, заподозрени за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Причината е, че Русия отказва да екстрадира свои граждани и това е оформено в декларация по Европейската конвенция за екстрадиция, т.е. има принципен отказ за предаване на руски граждани на чужда държава. Затова прокуратурата ще разчита на Интерпол и ще се надява тримата издирвани да напуснат Русия, за да могат да бъдат арестувани и след това – екстрадирани.

Научихме им имената

Прокуратурата все още посочва тримата с фалшивите им имена, но в скоби вече отбелязва и истинските. Промяната идва няколко дни, след като разследващият сайт Belingcat публикува истинските имена, както и подробна информация за един от задочно обвинените в опита за убийство на Гебрев.

Официално прокуратурата смята, че участниците в неуспешното покушение са Сергей Федотов (Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георги Горшков (Егор Гордиенко). Според Belingcat командир на екипа е Федотов. Същият офицер от руското военно разузнаване ГРУ е заподозрян и за участие в опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри. След отравянето на Гебрев Гордиенко е прехвърлен на дипломатическа служба в Женева.

От руското външно министерство обаче са отрекли пред агенция РБК да са изпращали Гордиенко в постоянното представителство на страната в Световната търговска организация, както твърди "Белингкат".

В същото време Кийт Рокуел, говорител на СТО, потвърждава, че такъв човек е бил акредитиран. Той е напуснал поста си предсрочно в края на 2018 г. Тогава започнаха да излизат данни за заподозрените като отровители на Гебрев.

Актуализираме

Прокуратурата е актуализирала информацията за тримата в европейските заповеди за арест, както и тази за издирване в Интерпол. Въпреки че формално се издирват, снимките им не са качени на сайта на полицейската организация. От Интерпол заявиха за Mediapool, че издирваните лица не се качват на сайта им в два случая – ако в организацията не е постъпило искане за търсенето им или ако искащата държава сама е пожелала информацията да се ограничи само до службите за сигурност.

Шапката, ръкавиците и отровата

Информацията за фалшивата самоличност на тримата руснаци бе обявена в "точния момент" – когато се разгоря скандалът с къщата в Барселона, в който бе намесено и името на премиера Бойко Борисов.

Че става дума за трима руснаци бе съобщено още в края на миналата година, но имената им не бяха обявени. Тогава стана ясно и че има връзка между отравянията на Гебрев и Скрипал, случили се в разстояние на три години.

След широкия международен отзвук на опита за покушение срещу Скрипал с "Новичок" през 2018 г., българският оръжеен бизнесмен заяви, че е имал същите симптоми като отровения руски двоен агент. Той поиска разследването по неговия казус да бъде възобновено, както се и случи.

Преди месец прокуратурата пусна и видеозапис на непознат мъж, който обикаля около колата на Гебрев в деня на отравянето му – 28 април 2015 г. Той е дегизиран с шапка и ръкавици. Предполага се, че тогава е поставена отровата. Същата вечер Гебрев колабира и е откаран в болница.

Самият бизнесмен твърди, че в отравянето му са замесени и български съучастници. Засега прокуратурата не говори по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?