Премиерът Пламен Орешарски:

България няма да налага вето на икономически санкции за Москва

Руският бизнес не харесвал позицията на някои институции, България не е претърпяла загуби засега

България няма да налага вето на икономически санкции за Москва

България няма да наложи вето върху евентуално решение на Европейския съвет за санкции срещу Русия, съобщи премиерът Пламен Орешарски, след като участва в бизнесфорум на българско-руската търговско-промишлена палата.

 

"Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет", отбеляза Орешарски.

 

Той каза още, че опитът от последните няколко заседания на Съвета на ЕС показвал, че въпреки предварителните различния, крайните решения и заключенията са били подкрепени от всички.

 

Правителството вече обяви, че не подкрепя широкомащабни санкции срещу Русия заради обявената от Европа за незаконна анексия на Крим, но Орешарски досега не отговаряше категорично на въпрос дали е готова да блокира с вето подобно решение на европейско ниво. В края на миналата седмица той коментира, че "на този свят всичко е възможно".

 

За разлика от изпълнителната власт, президентът Росен Плевнелиев заема позиция за твърда реакция срещу Москва и обяви, че очаква и "изрази увереност", че София ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС.

 

Европейските лидери договориха възможността за налагане на икономически санкции, като

подобни мерки може да бъдат предприети при последваща руска агресия. Те обаче вече наложиха забрана за пътуване и замразиха авоари на водещи руски политици, сред които и председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, който се очакваше да посети България през май.

 

На въпрос дали България ще го допусне, Орешарски отговори: "Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?"

 

Руският бизнес се оплака от разнобоя в позицията ни

 

Орешарски съобщи още, че по време на срещата са се чули критики, че различните институции в България излъчват различни сигнали.

 

"Аз отговарям за позицията на Министерския съвет и правя усилия цялостната позиция на държавата, т.е. и на другите институции да бъде сравнително балансирана. Критики към нашата позиция нямаше", заяви Орешарски.

 

Преди ден Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към президента не излезе с обща позиция на България за санкции срещу Москва, но ГЕРБ, БСП и ДПС стигнаха до съгласие по общо становище, според което България не признава референдума в Крим, с който украинската автономна република се обяви за част от Русия и подкрепя териториалната цялост на Украйна. БСП се опита да прокара през парламента декларация срещу такива мерки, но бе препъната от коалиционния си партньор ДПС.

 

Според Орешарски позицията на КСНС е в "значителна степен балансирана".

 

Трябват много преговори по "Южен поток"

 

Премиерът коментира още, че по проекта за газопровода "Южен поток" се работи технически.

 

"Това беше една от темите и подчертах, че такъв голям проект, изисква много преговори, ако искаме накрая да сме доволни от параметрите", каза Орешарски.

 

През декември България и останалите страни от ЕС, през чиято територия минава "Южен поток", дадоха мандат на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да води преговори с Русия по юридическия статут на проекта, за който Брюксел твърди, че е в нарушение на европейските правила. Наскоро обаче Йотингер съобщи, че преговорите се спират заради кризата в Украйна.

 

Засега не може да се говори за загуби

 

На срещата бизнесът е споделил притеснение за цялостното развитие на българско-руските икономически отношения и в частност за туристическия сезон.

 

"На този етап не може да се говори за загуби, а по-скоро за вълнения. За мен беше много полезна срещата, да чуя настроенията и на тази част от българския бизнес, която има по–активни контакти с руския бизнес", каза Орешарски. 

 

Той каза още, че ще се търсят най-леките визови режими за руснаци.

 

Министърът на транспорта Данаил Папазов, който също участва в срещата, заяви, че бизнесът е предложил да бъдат открити морски линии за товари между български и руски пристанища заради притесненията, че може да има проблеми за автомобилните превозвачи при превоза на стоки за Русия през украинска територия.

 

"Ние имаме готовност за посрещане на такъв товаропоток. Още повече, че и двете големи морски пристанища Варна и Бургас имат готовност за обработка на ро-ро кораби", каза министърът.

 

 

Папазов каза още, че преди летния туристически сезон ще се увеличат чартърните полети между България и Русия. Спогодбата вече е подготвена от българска страна.

 

"Там предвиждаме да има допълнителен брой оператори. Засега имаме заявки от три такива оператора, които ще бъдат включени в списъка при подписване на спогодба", каза Папазов.

 

Борисов: Прецедентът с Крим може да доведе до опасни последствия за Европа

 

По същото време във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна в България Микола Балтажи, като коментира, че "сме притеснени от ситуацията около Украйна и Крим, защото прецедентът там може да доведе до опасни последствия за Европа и света".

 

"Следим отблизо ситуацията в Украйна и региона. В Брюксел се запознах и разговарях с вашия премиер. Притеснени сме как ситуацията в региона ще се отрази на туризма в България и на търговските отношения с Украйна и Русия. Надяваме се дипломацията да изиграе своята роля", е коментира Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?