България няма да отърве евродело за софийския боклук

България няма да отърве евродело за софийския боклук

България няма как да избегне дело пред Съда на Европейските общности заради съхранението на столичния боклук, стана ясно във вторник след посещението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова в Брюксел. Тя разговаря с комисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник, който не се е ангажирал с прекратяване на наказателната процедура. Колежът на европейските комисари е взел решение делото да бъде внесено в съда. Очаква се искът да бъде предявен след около месец.

След срещата Караджова заяви, че решението на Брюксел да съди България заради столичния боклук е неоснователно, защото държавата е направила всичко необходимо по този въпрос. Поточник от своя страна е казал, че съдът ще вземе предвид всички действия, които София е предприела за решаването на проблема.

Караджова обясни, че държавата ще представи всички необходими доказателства, но ако се стигне до осъдително решение, ще трябва да се плащат "солени глоби".

През септември миналата година заместничката ѝ Евдокия Манева изчисли, че санкциите за страната ни заради столичната смет може да са 50 хил. евро дневно.

Според последния график заводът за боклука в София и съпътстващите съоръжения трябва да бъде построени някъде през 2012 година. От Столичната община обаче все още не са избрани изпълнителите на проекта, което трябва да се случи през май.

След като бе избран за кмет на София Бойко Борисов говореше не за един, а дори за два завода за боклук в града. На втората година от своето кметуване той представи график за строителство на съоръжението, който предвиждаше то да бъде пуснато в експлоатация през януари 2011 година.

През втория си мандат тогавашният кмет заявяваше, че забавянето на проекта се дължи на държавата, която не иска отпусне необходимото съфинансиране.

По другата основна тема на разговора си с еврокомисаря – строителството защитени зани по НАТУРА 200, заради което срещу страната ни има стратирани няколко наказателни процедури, Нона Караджова заяви, че държавата няма как да събори сградите, построени в защитени територии. Тези мерки ще бъдат предприети единствено срещу обекти, които не притежават нужните разрешителни. Това, на практика, също обрича България на дела пред съда в Люксембург.

"Въпреки серията наказателни процедури срещу България заради безразборно строителство в защитени зони по морето и в планините, може да се говори за събаряне само на незаконните строежи. Няма как да съборим сградите на добросъвестните, дори и ако имаме съмнения за начина, по който са получили разрешенията си ", каза Караджова.

По думите ѝ, ако Еврокомисията осъди България заради тези строежи, страната "просто ще трябва да плати", каза Нона Караджова.

Тя посочи, че няма как предишният министър да не е знаел, че само за региона на Варна са издадени 300 разрешителни, но явно е предпочел да не предприема нищо.
Междувременно Караджова обясни, че искането на София да се удължи срокът, в който ТЕЦ-ове могат да работят без сероочистващи инсталации, най-вероятно няма да бъде уважено от Еврокомисията.

През 2009 година България поиска от ЕК фабриката за брикети на Христо Ковачки и свързаните с него топлоелектрически централите "Брикел" 1, "Бобов дол", "Марица 3" и тези в Сливен и Перник да получат удължаване на разрешителни за работа. По думите на Караджова правителството предявило искането заради синдикатите и електроразпределителните дружества.

Тя е отправила молба към Янез Поточник да подкрепи искането на България за удължаване на срока за допустимост на разходите по някои проекти по ИСПА в областта на опазването на околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?