България няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството

Лиляна Павлова "учудена от интерпретацията" на ТАСС

България няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството
Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г, заяви пред БНТ българският министър за европредседателството Лиляна Павлова.
 
Тя коментира, че е "учудена от интерпретацията" на руската информационна агенция ТАСС, която преди ден я цитира, че "България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия".
 
Лиляна Павлова посочи, че през ноември 2017 г. е имала среща с всички акредитирани в България чуждестранни журналисти и тогава е разяснила в отговор на въпрос, че по време на българското председателство работната група, която анализира ефекта от санкциите, ще продължи да работи, така че европейските лидери да могат да вземат решение по темата през юли.
 
"Имаме решение на мнозинството, приело санкциите. През декември вече беше гласувано удължаване до 30 юли. Тази тема е затворена и по време на нашето председателство няма да се повдига, но работната група ще продължи да работи и Европейският съвет и ръководителите на държавите ще вземат решение през юли", коментира Павлова.
 
Българското правителство е изключително предпазливо по въпроса за вдигането на санкциите срещу Русия. Премиерът Бойко Борисов се опитва да заеме неутрална позиция по темата, като през декември заяви, че "ние като председатели на ЕС трябва да се опитаме да не заемаме крайна позиция". По думите му някои държави като Унгария и Гърция са категорично срещу санкциите, докато други като Полша, например, държат те да останат. 
 
Един от политиците в Европа, които периодично повдигат въпроса за падане на санкциите, е президентът Румен Радев. Неговата позиция обаче не се споделя от правителството.
 
Санкциите бяха наложени заради незаконната анексия на Крим от Русия и ролята на Москва в Източна Украйна. Според официалната европейска позиция те могат да бъдат преразгледани едва, след като Москва изпълни договорките от Минск за нормализиране на ситуацията в Донбас.
 
Най-тежкото изпитание ще бъдат мигрантите
 
Тя коментира, че очаква най-тежката тема по време на българското председателство да бъде за мигрантската криза. По думите ѝ позициите на страните-членки са "твърде разнопосочни" и няма разбирателство.
 
Европейската комисия представи по-рано през декември предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за устойчива политика в областта на миграцията, но все още няма консенсус по темата сред страните членки. Комисията предлага задължителните квоти за разселване на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа.
 
Унгария Полша и Чехия отказват да изпълнят задълженията си по квотния прием на бежанци. Това предизвика Италия, Гърция и Германия да ги обвинят в липса на солидарност и да ги заплашат с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.
 
Лиляна Павлова коментира още, че България не дава фалшиви обещания на страните от Западните Балкани за разширяване на ЕС и за дата за членство за някои от тях. 
 
Целта била темата да бъде зададена и тя вече е част от програмата на лидерите за следващите 18 месеца.
 
България поема 120 досиета от Естония
 
Тя съобщи, че България поема от Естония общо 120 досиета - различни законодателни инициативи, регламенти във всички сектори, по които трябва да продължим работа. 
 
Най-трудните пакети, по които ще се работи по време на българското председателство, са енергетиката и Брезкит.
 
Очакваме 25 хиляди души като гости и делегати по време на председателството. Това е уникален шанс да покажем култура, история, природа, България като туристическа дестинация и дестинация за инвестиции. Ще направим това по всички директни и индиректни канали и начини, каза Лиляна Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България