България няма да прати бунтари в европрокуратурата

Бойко Атанасов, снимка БГНЕС

Очаквано комисията по подбора на български представители в новата европейска прокуратура окончателно отхвърли кандидатурата на следователя бунтар Бойко Атанасов. Това става ясно от съобщение на Висшия съдебен съвет.

По-странното е, че страната ни няма да изпрати в Люксембург и прокурори от най-високото ниво на системата. Отхвърлени са кандидатурите на Божидар Джамбазов и Сава Петров, които са обвинители във Върховната касационна прокуратура.

Божидар Джамбазов бе в много добри позиции по време на мандата на главния прокурор Борис Велчев. Той е един от обвинителите, които са известни са добрите си професионални познания и има проевропейско мислене, макар да участваха в някои твърде противоречиви дела като това срещу бившия военен министър Николай Цонев. Сава Петров на свой ред направи силно впечатление по време на представянето си пред конкурсната комисия.

Следователят Бойко Атанасов на свой ред е отявлен противник на главния прокурор Сотир Цацаров. Преди години заяви, че в Столичната следствена служба, където работи, има "шпиц-команда" от следователи, която изпълнява поръчки. Атанасов многократно е бил кандидат за различни шефски постове в системата, досега винаги неуспешно.

Вместо тях комисията по подбора е предложила кандидатурите на прокурор Десислава Пиронева и прокурор Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура, както и на съдия Теодора Георгиева от Административен съд – София град.

До тази фаза на конкурса допуснатите до изслушване кандидати бяха осем, но един от тях се отказа.

Предстои до 13 март т.г. министър Цачева да внесе трите предложения в Министерския съвет, след което в срок до 31 март одобрените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел. Българските кандидатури могат да бъдат отхвърлени на европейско ниво.

Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с европейски средства на територията на всички държави членки, които участват в нея. Акцентът е трансграничната престъпност и измамите с ДДС. Все по-засилено се коментира, че ако службата отговори на очакванията, нейната компетентност може да бъде разширена и с разследвания на тероризъм и организирана престъпна дейност на територията на ЕС.

До момента общо 22 държави са се присъединили към споразумението за създаване на Службата на Европейския прокурор, сред които е и България. В новата структура към момента свои представители няма да имат Полша, Унгария, Ирландия, Великобритания и Швеция.

Плановете са първият европейски главен прокурор да бъде назначен през март 2019 г., а новата структура да заработи в края на 2020 г. в Люксембург в сграда, близо до тази на Съда на Европейския съюз. Прогнозният бюджет за работата ѝ за 2019 г. е 4.9 млн. евро.

Фаворит за шеф на европейската прокуратура е бившият шеф на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, срещу която сегашните управляващи в Букурещ водят война с дипломатически и правни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България