България няма да прати рота в Африка и мисли да помогне на Франция с няколко офицери

България няма да прати рота в Африка и мисли да помогне на Франция с няколко офицери

България няма готовност за сериозно военно участие в Африка и вероятно ще отговори на искането на Франция за помощ в мисиите ѝ в Мали и Централноафриканската република с изпращането на няколко офицера, научи Меdiapool.

След атентатите в Париж Франция поиска прилагането на чл. 42, ал. 7 от договора за Европейския съюз (заместващ Конституция на ЕС), който задължава всички страни членки да окажат "помощ и подкрепа с всички налични средства", в случай, че някоя от страните е обект на "въоръжена агресия".

Заради мащабния ѝ ангажимент в Сирия, Франция се обърна с молба към страните членки да облекчат участието ѝ в различни точки по света, където се намират над 13000 френски военнослужещи (в Мали, ЦАР, Джибути, Ливан и др).

Париж е предложил на България няколко варианта за предоставяне на помощ – да изпрати самостоятелно подразделение – рота за охрана на летища в Мали, офицери в щабовете на мисиите или участие под друга форма.

Все още България не е дала официален отговор и няма окончателно решение. Източници от Министерството на отбраната съобщиха обаче, че България е готова да помогне с изпращането на 5-6 офицери.

След атентатите в Париж Европейският съюз прие безпрецедентната молба на Франция за военна помощ, като страните членки, в това число и България, подкрепиха единодушно решението.

Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини съобщи, че всяка страна членка ще предостави помощ на Франция в съответствие с възможностите и външната ѝ политика.

Българската позиция на европейско ниво досега неизменно следва мотото "ние сме най-бедни и не може да се очаква много от нас".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?