България няма да приеме разпределителен център за бежанци

Даниел Митов: България вече е приела достатъчно хора, други страни да се замислят

Даниел Митов, сн. БГНЕС

Няма вероятност в България да бъде разкрит разпределителен център за бежанци, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов.

Той уточни, че България настоява подобни бежански или миграционни центрове да са извън границите на ЕС. На такава позиция са и по-голямата част от страните членки на Съюза, допълни министърът.

Преди ден Агенцията за бежанците на ООН призова да бъдат изградени подобни центрове в държавите, в които пристигат бежанците, но засега няма съгласие по въпроса сред европейските страни.

Германия обаче предлага създаването на "горещи точки" - центрове за приемане на бежанци - в Италия и Гърция, като иска на Еврокомисията да бъде възложено да проучи дали такива центрове трябва да бъдат създадени и в други страни от ЕС.

След като преди ден България обяви, че "безусловно" подкрепя квотното разпределение на бежанците в Европа, Митов коментира, че страната е готова да приеме 1600 бежанци.

Според първоначалната схема, предложена от ЕК, за разселване за близо 40 000 бежанци България трябва да приеме около 500 души. Брюксел предложи обаче европейските страни да поемат още 120 000 души, като квотата за България в този случай е 1600 души. Около квотите обаче все още има дълбоко разделение сред страните членки, като редица държави, сред които Великобритания, Словакия, Чехия, Полша и други ги отхвърлят.

"България вече има достатъчен брой бежанци на своята територия особено съотнесени към БВП и глава от населението. До голяма степен сме изпълнили задължението си", заяви Митов.

Той коментира обаче, че други държави трябва да се замислят.

"Не трябва да си говорим само за квоти, тъй като те не решават нищо. Трябва да си говорим за изграждане на бежански миграционни центрове извън границите на ЕС, да се води жестока битка срещу трафикантите на хора", заяви Митов.

По думите му дори да се реши конфликтът в Сирия и ситуацията да се стабилизира, този феномен няма да изчезне веднага.

"Необходима е много сериозна взаимна охрана на външните граници на ЕС. Трябва да сме наясно, че бежанският статут не дава право на хората, получили такъв да останат завинаги в Европа", допълни Митов.

Според него те трябва да разберат, че в момента, в който се стабилизира ситуацията в техните държави, те ще трябва постепенно да започнат да се връщат.

"Затварянето на граници може моментно да реши проблема с контрола върху миграционните потоци, но това не трябва да се превръща в тенденция и не бива подобни кризи да карат Европа да губи свободи, които вече е извоювала", каза още Даниел Митов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?