България няма да се изтегля от Ирак

България нито ще изтегля, нито ще увеличава контингента си в Ирак, каза днес пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Свинаров. Премиерът Сакскобургготски смята, че трябва да изчакаме 30 юни, за да коментираме намерението на Испания да изтегли войските си, ако до тогава там не бъдат изпратени сили на ООН.

Социалистите в Испания се заканиха да напуснат Ирак след кървавите атентати в Мадрид на 11 март, за които са заподозрени ислямистите от Ал Каида.

Ако Испания изтегли войските си от Ирак, Полша няма да изпраща допълнителни сили, коментира днес полският президент Александър Квашневски, цитиран от БНР. Преди месец Варшава изпрати още един батальон в Кербала, където са българите.

Ние сме оптимално на възможностите си както военно-технически, така и ресурсно, не мисля, че в момента се налага някаква пряка промяна на статуквото, категоричен бе Свинаров.

По повод възможността да се наруши балансът на чуждите сили в Ирак, ако Испания изтегли войниците си, министър Свинаров каза, че когато България е влязла в антитерористичната коалиция, не го е направила, защото Испания участва или не, и не е определила състава на контингента си съобразно съставите на контингентите на останалите държави. Това е въпрос на национално решение и възможности, посочи той.

Министър Свинаров е уверен, че водещата в коалицията държава - САЩ, има резервни варианти с ангажиране отговорността и на други държави, или разширяване на контингента на държави, които могат да си позволят участие.

Нямаме проблеми с ресурсното обезпечаване на българския контингент, каза още военният министър. Той посочи, че се търсят възможности за извънбюджетно финансиране на програми за модернизация на българската армия. Не бива по никакъв начин нашето участие в мисии да пречи на изпълнение на целите за партньорство и да поставя на някакви рискове пред модернизацията на българската армия, която е безкрайно необходима, за да имаме съвместимост с армиите на държавите, членки на НАТО, добави министърът на отбраната.

Споделяне

Още от България