Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България няма да се прекроява с нови планови региони

0 коментара
България няма да се прекроява с нови планови региони

Няма да се пипат шестте плановите региони в страната за нуждите на усвояването на еврофондовете и Европейската статистика. Регионите остават същите и за следващия програмен период 2021 – 2027 г.

Решението идва след като бяха похарчени няколко милиона лева относно прекрояването на България. За целта бяха разработени три варианта, като правителството беше харесало шестте региона да станат четири, заради намаляващото население. Около една година ръководството на регионалното министерство обикаля страната, за да разяснява новата концепция с четири региона, но очевидно заради съпротивата на някои кметове е решило да няма промяна.


След дискусии с Евростат е постигнато решение до 2027 г. да се запази сегашният обхват на шестте района в страната, независимо от отчетените дисбаланси в броя на населението основно в два от тях – Северозападен и Северен централен, се казва в съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Новината е била съобщена от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на редовно заседание на Съвета по регионално политика към ресорния министър.

Плановите региони са важни за формирането на политиките, които ще бъдат финансирани с европейски средства за подобряване на развитието на региона. Северозападният и Североизточният са едни от най-западналите региони в Европа и процесът по обезлюдяване продължава.

"Регионалното развитие трябва да бъде разглеждано през призмата на цялостната територия на страната с нейните специфики, особености, географски дадености, за да може с наличния ограничен ресурс да намираме най-подходящите инвестиции, водещи до икономически подем на регионите. Не трябва да търсим еднаквостта между шестте района, а възможностите да изведем различното в тях, което да доведе до по-голям ръст на икономиката и намаляване на регионалното различие", казва Деница Николова.

Очаква се в началото на есента да бъдат представени промени в Закона за регионално развитие, касаещи обединяване на национално ниво на документите за стратегическо и пространствено планиране, които ще дадат по-ясна посока за развитие на територията.

Ще се търси възможност за обединяване на регионалните планове за развитие с регионалните схеми за пространствено развитие, които ще бъдат основополагащи за инвестициите за периода до 2027 г., е посочено в съобщението на МРРБ.

Общинските планове за развитие, към които се присъединяват интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, ще включват приоритети и инвестиции, фокусирани върху града център за растеж.

Важно е общините да започнат още отсега подготовката на плановете си за развитие с хоризонт след 2020 г., каза Николова. Те ще допринесат за извеждане на най-важните приоритети за региона, които ще са предопределящи за бъдещия инвестиционен процес.

Вървим към подход, при който оперативните програми да могат да насочат ресурс към съответния регион спрямо приоритетите, изведени в регионалните схеми за пространствено развитие, казва Николова.

Предвиждат се промени във функциите, отговорностите и обхвата на регионалните съвети за развитие, така че да участват в определянето на приоритетните проекти за даден регион, водещи до икономическо развитие.

До края на лятото предстоят отворени дискусии заедно със Световна банка за определяне на структурата, функциите и отговорностите им, както и механизмите, по които ще изпълняват дейностите си.

Инвестициите на териториално ниво трябва да отразяват от една страна секторните политики, но като се съблюдава и принципът "отдолу нагоре", т. е. значимите и ключово важни проекти за дадена територия да се инициират от ниво регион, посочи Деница Николова.

Социално-икономическият анализ на районите в България е базата за разработване на регионалните схеми за пространствено развитие, в следствие на които ще се изведат приоритети за всеки от регионите.

Очаква се първи вариант на схемите за пространствено развитие да бъде предложен за дискусия в края на тази година. Амбицията ни е тогава да започнем да правим обсъждания по отношение приоритетите за регионите, като паралелно ще работим върху структурите на регионалните съвети, подготовката на инвестиционния процес и обвързването му с финансиране от страна на европейските фондове и националния бюджет, допълни Николова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.