Според външния министър Николай Младенов

България няма да се сблъска с бежанска вълна от Сирия

Николай Младенов. Сн. БГНЕС

Няма опасност от огромна бежанска вълна от Сирия към България. Това стана ясно в понеделник от думите на външния министър Николай Младенов пред бТВ.

“С МВР следим ситуацията с броя на сирийските бежанци у нас предвид задълбочаващия се конфликт между Дамаск и противниците на режима“, обясни той, без od уточнява колко са засега бежанците на територията на страната ни.

Младенов успокои, че българската държава не е заплашена от “огромна” бежанска вълна. Причината – приоритетът бежанците да бъдат подслонявани възможно най-близо до границите на собствената си страна.

"В перспектива в ЕС трябва да има сериозен разговор по темата, тъй като според ООН до 800 000 души могат да излязат от Сирия до края на годината”, посочи външният министър и допълни, че засега сирийските бежанци са между 240 000 и 300 000, по-голямата част от които са съсредоточени в Турция, Йордания и Ливан.

“Дестабилизирането на целия регион е най-голямата заплаха за всички. Турция не търси причина да се намеси в конфликта, тъй като той вече е пренесен на нейна територия с бежанците. Трябва да бъде намерено политическо решение на проблема, което да започне с оттеглянето на режима”, смята Николай Младенов.

Споделяне

Още от България