Николай Младенов:

България няма да участва в бойкота на ЕВРО 2012

Украинските власти изгонили български фирми от страната

Николай Младенов, Сн: БГНЕС

Външният министър Николай Младенов заяви в понеделник, че Украйна "поругава правата" на български фирми, но България няма намерение да се включи в бойкота на европейското първенство по футбол, чиито домакини са Украйна и Полша и ще изпрати свои представители на форума.

Българският национален отбор не успя да се класира за първенството и по принцип страната няма никакво официално участие в него, тъй че не е ясно как би могла да го бойкотира.

Европейски лидери обявиха по-рано, че няма да присъстват на форума заради лошото отношение към бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда в затвора.

Младенов коментира в понеделник, че ситуацията с бившия украински премиер е показателен и е само повърхността на проблемите в Украйна, но Киев не трябва да бъде бойкотиран, а да се търси диалог с местните власти.

Българският външен министър коментира, че в Украйна има и други хора освен Тимошенко, които страдат от лошото правосъдие в страната, а се наблюдава и потъпкване на правата на чуждестранните инвеститори. Той посочи, че сред пострадалите компании има и български, като някои от тях дори буквално са били изгонени от страната.

Той даде за пример българската фирма "Фикосота", която според него е пострадала най-тежко от кампанията, при която украински граждани или фирми крадат търговските марки на чуждестранни изделия и отнемат достъпа им до местния пазар.

Отношението на официалните власти към Тимошенко предизвика протестите на редица европейски лидери, сред които и българския президент Росен Плевнелиев. Те отказаха да се включат в срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа, която трябваше да се проведе на 11 и 12 май в Ялта и тя бе отменена.

Тогава от президентството съобщиха, че Плевнелиев се включва в европейския протест срещу Киев заради Тимошенко, като не последва реакция и потвърждение на тази позиция от страна на правителството.

Членовете на Европейската комисия обявиха, че ще бойкотират и предстоящото европейско първенство по футбол. Подобно решение обмислят и някои от европейските лидери. Германският канцлер Ангела Меркел, която е известен футболен фен, заяви, че ще присъства, но само, ако се подобри отношението към Тимошенко.

"Бойкотът на европейското футболно първенство със сигурност не е пътят, по който трябва да се върви, а по-скоро това са постоянният диалог и формулирането от страна на ЕС на ясна визия за предложенията към Киев като финансови инструменти и политическа перспектива", заяви Николай Младенов, цитиран от БТА.

Младенов в понеделник участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Според него, ако ЕС иска да привлече обратно Украйна по пътя на реформите и на демократичния процес, трябва ясно да каже, че без значение кой управлява в Киев страната ще има европейско бъдеще при положение, че спазва правилата и европейските ценности.

Тимошенко, известна като "икона" на Оранжевата революция от 2004 г. в Украйна, бе осъдена през октомври м. г. на 7 г. затвор за злоупотреба с власт, докато е била министър-председател. Тя бе призната за виновна по обвинение, че е сключила "неизгодни за националния интерес" договори за доставка на природен газ от Русия. Тя твърди обаче, че процесът срещу нея е бил политически и обвинява президентът Виктор Янукович, че се стреми към лично отмъщение. Западните страни заклеймиха присъдата като политически мотивирано преследване.

Тимошенко обяви, че срещу нея е било оказано насилие в затвора и в знак на протест гладува 20 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?