Бойната авиация няма ресурс за съвместни операции

България няма да участва в коалицията срещу "Ислямска държава"

Шаламанов отново призова за намаляване на зависимостта от Русия

Велизар Шаламанов. Сн. БГНЕС

България не участва в коалицията около САЩ срещу "Ислямска държава" и въпросът не се обсъжда в правителството, съобщи военният министър Велизар Шаламанов в сряда.

Той посочи, че българските способности са ограничени и нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване.

Българската бойна авиация разчита само на руски изтребители, като засега страната няма възможност да стартира проекта за закупуване на нов тип многоцелеви изтребители въпреки призивите на Алианса в тази посока.

"Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", съобщи Шаламанов.

България по-рано потвърди участието си в международната акция за предоставяне на военна и хуманитарна помощ на иракското правителство в борбата му срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ).

Плевнелиев обвини "Дума", че може да предизвика реакция от "Ислямска държава"

Прессекретариатът на държавния глава официално опроверга публикация във вестник "Дума"със заглавие "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава".

"Въвличането на армията и на други държавни институции в подобна реторика е опасно и неоправдано за националната сигурност дори и за целите на предизборна кампания", посочват от президентството.

Още

САЩ сформираха коалиция срещу джихадистите в Ирак и Сирия предприеха серия въздушния удари срещу техни цели. Президентът Барак Обама получи подкрепа от повече от 50 страни, сред които пет арабски държави, Австралия, Франция и други.

Шаламанов коментира, че "всички страни, които държат на свободата и на демокрацията са заплашени от "Ислямска държава" и се взимат мерки за гарантиране на сигурността както на национално ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО.

Той за пореден път коментира, че трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС, що се отнася до "проблеми, свързани с нашата бойна способност и готовност".

"Трябва да имаме свобода на действия в технически план, която ни дава свобода на действия в политически план", каза Шаламанов.

Българската военна авиация и системите за противовъздушна отбрана са силно зависими от Русия, за което страната търпи критики от НАТО. Преодоляването на тази зависимост обаче минава през много сериозни инвестиции, които са невъзможни на фона на все по-ниския бюджет за отбрана, който отива предимно за покриване на заплатите и текущата издръжка.

Военният министър втвърди тона срещу Москва заради действията ѝ в Украйна, но не бе подкрепен от служебния премиер Георги Близнашки.

Шаламанов представи визията си за сектора на отбраната до 2020 година, но тя бе редактирана заради оценката му, че Русия представлява заплаха за България. Първоначалният вид на документа предизвика напрежение между премиера Георги Близнашки от една страна и военния министър и президента Росен Плевнелиев от друга и бе смекчен от Съвета по сигурност към Министерския съвет.

Така във визията отпадна текстът, който директно посочваше Руската федерация като заплаха, но остана формулировката за опасността от "хибридния модел" на водене на война. Въпреки че документът не свързва тази констатация открито с Москва, според НАТО в момента Русия води в Източна Украйна именно хибридна война.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?