България няма да влиза предсрочно в Европейския банков съюз

Външните министри от еврозоната се споразумяха по механизма за оздравяване на банките

Мишел Барние ЕПА/БГНЕС

България няма да влиза предсрочно в Европейския банков съюз, който ще взима решения за оздравяването и фалита на финансови институции. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски в Брюксел в четвъртък. Той участва в последната среща на върха на ЕС за тази година, която е на тема "отбрана".

Това е един от малкото примери за последователна българска политика, защото и предишното правителство на ГЕРБ имаше резерви относно новия административен орган и не смяташе за необходимо страната ни да бърза с членството си в него.

"За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз", каза премиерът Пламен Орешарски. Той допълни, че страната ни ще следи внимателно как се развива банковият съюз, но няма да бърза да е сред първите страни, които ще се присъединят към него.

След 12-часови тежки преговори късно вечерта в сряда външните министри от еврозоната се споразумяха по механизма за оздравяване и закриване на банки. Т. нар. Втори стълб на банковия съюз е отворен и за останалите страни от ЕС, но не е задължителен.

"Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание", коментира Орешарски пред български журналисти.

Лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев също смята, че няма смисъл да бързаме към банковия съюз.

"Финансовата и банковата система в България са едни от най-стабилните. В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации. Това се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996 г. Затова всъщност в България така и не настъпи финансова криза в този смисъл, в който я изпитаха повечето други страни в Европа. Мисля, че трябва да видим как ще потръгнат нещата", каза Станишев, който също е в Брюксел.

Банковият съюз се създава в страните от еврозоната. Той трябва да гарантира, че банките в затруднено положение няма да повличат след себе си икономиката. Главната му цел е да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

Ликвидационен съвет ще решава дали дадена проблемна банка ще бъде рекапитализирана или затворена.

Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за 17-те страни от еврозоната. Останалите 11 държави от ЕС, използващи собствена валута, ще могат да се присъединят, ако желаят.

Новият банков режим ще влезе в сила от 2016 г. и ще се прилага за над 300 банки от еврозоната.

Това е "паметен ден", написа в "Туитър" европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние след постигането на споразумението.

"Говорим за революционна промяна в европейската банкова система. Данъкоплатците ще бъдат спасени от необходимостта да плащат, за да спасяват затънали банки", каза още Барние.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа