България няма да влиза в европейските военни сили за намеса

Поради ресурсни причини и неизяснени функции, обясни военният министър Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Към момента България се въздържа от присъединяване към Европейската инициатива за интервенция, съобщи военният министър Красимир Каракачанов в сряда.

Инициативата бе сформирана през юни тази година от Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Естония, Испания и Португалия. Тя е част от визията за европейска реформа на френския президент Еманюел Макрон и има за цел да осигури механизъм за по-бърза реакция при кризи в близост до европейските граници. Освен това трябва да позволи на Великобритания да остане в рамките на европейската отбрана въпреки Брекзит.

Досега темата не бе коментирана на правителствено ниво, въпреки че президентът Румен Радев критикува кабинета, че по време на ротационното председателство на ЕС не е поставил въпроса "каква е истинската цел на тази нова група".

"Европейска инициатива за интервенция все още е само един политически форум, на който се обсъждат идеи. Тепърва предстои тази инициатива да се развие и да придобие по-конкретни измерения", каза Каракачанов по време на парламентарния контрол.

Според него поемането на допълнителни ангажименти като Европейска инициатива за интервенция би застрашило изпълнението на приоритетни за "страната ни стратегически цели заради необходимостта от преразпределяне на и без това ограничените ни финансови ресурси за отбрана".

Освен това, по думите му, основната част от формированията от въоръжените ни сили са вече декларирани към силите за отговор на НАТО, бойните групи на ЕС, готвят се за участие или са развърнати в мисии и операции на НАТО и ЕС зад граница.

Европейската инициатива за интервенция е различна от инициативата на ЕС за "Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната" (PESCO)https://www.mediapool.bg/sled-7-godini-podgotovka-es-osashtestvi-ambitsiyata-si-za-obshta-otbrana-news273090.html , в която България заяви желание за активно участие. PESCO обаче все още е далеч от идеята за обща европейска отбрана и залага на по-тясната координация и общи проекти между страните.

Недоволен от бавещата се обща европейска отбрана, Макрон засили инициативата за интервенция.

Идеята на Франция е Европейската инициатива за интервенция да позволи на страните в него да реагират заедно по-бързо, извън рамките на НАТО и ЕС. Страните, които членуват в него, ще координират своите действия при планирането на сценарии за обща реакция на потенциални кризи, които могат да застрашат сигурността на Европа. Такива са природни бедствия, намеса при конфликти, евакуация на граждани на страна членка и др.

България от години е критикувана, че не е пълноценен член дори на НАТО и е най-вече консуматор на сигурност. Техниката и въоръжението на армията ни е почти изцяло съветско и в много отношение е несъвместима с партньорите ни. Освен това от години е и в кадрови колапс. Българските войници години наред имаха интерес от службата зад граница и участието в мисии зад граница заради по-доброто заплащане. Според експерти една от причините за намаления интерес към професията е именно драстичното намаление на участието ни в мисии зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от България